Parlament schválil zmeny v uznávaní diplomov o špecializácii zdravotníckych pracovníkov

Parlament sa bude v druhom čítaní zaoberať návrhom novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

Poslanci sa vo štvrtok zaoberali dvomi novelami zákonov z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorými sa preberajú do slovenského právneho poriadku európske pravidlá. Zákonodarný zbor schválil novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Novelou zákona sa nahrádzajú časti prílohy k zákonu, ktorá upravuje uznávanie diplomov o špecializácii. 

„Uvedená príloha sa mení na základe skutočnosti, že niektoré členské štáty oznámili Európskej komisii aktualizáciu legislatívnych, regulačných a správnych ustanovení týkajúcich sa vydávania dokladov o formálnych kvalifikáciách lekárov, sestier, zubných lekárov, pôrodných asistentiek, farmaceutov, veterinárnych chirurgov a architektov,“ objasnilo ministerstvo zdravotníctva. 

Návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia poslanci posunuli do druhého čítania. Novela mení a zosúlaďuje národné právne predpisy v oblasti pitnej vody s právnymi predpismi Európskej únie. Pre úplnú transpozíciu smernice do právneho poriadku Slovenskej republiky bude vydaný aj nový všeobecne záväzný právny predpis o požiadavkách na kvalitu pitnej vody a kontrolu kvality pitnej vody, ktorým sa nahradí doteraz platné nariadenie vlády Slovenskej republiky, ustanovujúce požiadavky na vodu určenú na ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu.

Novelou zákona sa dopĺňa aj zákon o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách. Okrem základných požiadaviek a povinností, ktoré ustanovuje smernica, obsahuje najmä pojmy, kompetencie orgánov štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva a povinnosti dodávateľov pitnej vody, ktoré boli už doteraz v oblasti pitnej vody upravené platným nariadením. V návrhu zákona sa zavádza pojem „manažment rizík pri zásobovaní pitnou vodou“, ktorý patrí k základným pojmom pri presadzovaní nového prístupu pri zásobovaní pitnou vodou.

Cieľom nového prístupu je zabezpečenie zdravotne bezpečnej pitnej vody prostredníctvom manažmentu rizík. Smernica v súčasnosti umožňuje uplatňovanie dobrovoľného princípu pri uplatňovaní rizikovo orientovaného prístupu pri zásobovaní pitnou vodou a povinný manažment rizík vyžaduje iba pri znížení rozsahu a frekvencie monitorovania kvality pitnej vody. Na základe požiadaviek smernice a stanoviska spolugestorského rezortu životného prostredia a stanovísk väčšiny najvýznamnejších dodávateľov pitnej vody, poslanci schválili dobrovoľné zavedenie princípu manažmentu rizika pri zásobovaní pitnou vodou. 

Súvisiace články

Aktuálne správy