Prezident Uberu kvôli škandálom odstúpil

, BBC Foto: SITA/AP;YT/ANA Masters Circle

Jeff Jones odôvodnil svoje rozhodnutie tým, že jeho definície vedúceho pracovníka sú nezlučiteľné s tým, čo zažil v Uberi. Preto už ďalej vo svojej práci pokračovať nemôže.

Marketingový expert Jeff Jones sa k firme so sídlom v San Franciscu pridal vlani v auguste. Bol človekom číslo dva, hneď po zakladateľovi Uberu, Travis Kalanickovi. Jeho úlohou bolo predovšetkým zlepšiť imidž firmy, zmeniť povesť agresívneho start -upu.

Väčšina expertov sa domnieva, že odchod Jonesa poukazuje na to, že situácia je firme zložitejšia než sa predpokladá a veci idú čoraz horšie. Za ostatných niekoľko týždňov sa k podobnému kroku odhodlalo hneď niekoľko čelných predstaviteľov Uberu. Napríklad viceprezident Brian McClendon uviedol v nedeľu, že opúšťa spoločnosť na konci marca, pretože sa chce ďalej venovať politickej kariére. Ďalší viceprezident, Ed Baker ale aj Charlie Miller, jeden z najznámejších bezpečnostných expertov, podali výpoveď na začiatku marca. Amit Singhalt, zodpovedný za rozvoj, odstúpil kvôli obvineniu zo sexuálneho obťažovania.

Jeff Jones predtým pôsobil ako marketingový riaditeľ maloobchodného reťazca Target. Hlavne jeho práci pripisujú úspešné oživenie značky Uber. Za jeho rozhodnutím firmu opustiť, môže byť aj vytvorenie postu prevádzkového riaditeľa, čo firma odprezentovala na začiatku marca, ale Jonesovi tento post ponúknutý nebol. A to aj napriek tomu, že významná časť tejto práce doteraz spadala pod neho.

Jones už bol údajne otrávený neustávajúcim sexizmom na pracovisku, prípadov diskriminácie na základe pohlavia a prípadmi utajovaného sexuálneho obťažovania. V posledných týždňoch sa na povrch dostalo niekoľko prípadov, na základe ktorých sa objavujú otázniky nad vodcovskými schopnosťami Kalanicka a budúcnosti spoločnosti.

Istý bývalý zamestnanec Uberu na svojom blogu vo februári oznámil, že vo firme je sexuálne obťažovanie na dennom poriadku, že ide o beztrestný všeobecný jav na pracovisku. Na základe tohto oznámenia sa začalo vnútorné vyšetrovanie. Agentúra Bloomberg nedávno zverejnila video, na ktorom  sa Kalanick dostal do búrlivej diskusie, za čo sa musel neskôr ospravedlniť na verejnosti. Išlo o sťažnosť jedného z vodičov, na zníženie provízií.

Začiatkom tohto mesiaca bol Uber nútený sa priznať, že v rámci tajného programu s názvom Greyball eliminoval nevítaných cestujúcich, aby sa vyhol úradnej kontrole. BBC News informuje, že potom, čo sa nájde tá správna osoba na post generálneho riaditeľa, s najväčšou pravdepodobnosťou sa Travis Kalanick z tejto pozície stiahne.

Dnes Uber svoju zdieľanú službu prevádzkuje v 520 mestách a takmer 70 krajinách. Spoločnosť sa chystá vstúpiť na burzu a očakáva, že zmeny upokoja nádejných investorov. Kapitálová hodnota Uberu sa odhaduje na 68 miliárd dolárov, ale niektorí odborníci z odvetvia tvrdia, že toto číslo je prehnané.

Súvisiace články

Aktuálne správy