Návratnosť investícií nórskeho ropného fondu dosiahla vlani okolo 7 %

Nórsky ropný fond zaznamenal v minulom roku návratnosť investícií na úrovni takmer 7 %, čo v porovnaní s rokom 2015 znamená výrazné zvýšenie. Uviedla to dnes nórska centrálna banka. Fond podporili najmä akciové trhy, ktoré v 2. polroku zaznamenali silný rast, keď reagovali na nástup Donalda Trumpa do prezidentského úradu v USA.
Ako banka oznámila, nórsky ropný fond zvýšil svoj zisk za minulý rok o 447 miliárd nórskych korún (50,58 miliardy eur), najmä vďaka investíciám do akcií. Až 62,5 % z celkového objemu investícií fondu smerovalo do akcií a ku koncu minulého roka inštitúcia vlastnila akcie takmer 9000 spoločností.
Na porovnanie, v roku 2015 návratnosť investícií predstavovala len 2,7 %, čo bola najslabšia návratnosť od roku 2011. Fond vtedy veľa stratil na investíciách do ropných firiem.
Čo sa týka regiónov, vedie región Severnej Ameriky, ktorého podiel na investíciách fondu do akcií predstavoval 42,3 %. Nasledovala Európa (36 %) a Ázia a Oceánia (takmer 20 %). Okrem toho nórsky fond investoval aj do akcií v krajinách Latinskej Ameriky, Afriky a na Blízkom východe.
Trhová hodnota ropného fondu dosiahla ku koncu minulého roka 7,51 bilióna NOK. Na porovnanie, ku koncu roka 2015 predstavovala trhová hodnota fondu 7,47 bilióna NOK.
Nórsko založilo štátny fond v roku 1996 s tým, že bude do neho ukladať časť z príjmov z predaja ropy a plynu. Cieľom je zabezpečiť dostatok financií pre krajinu a obyvateľstvo na horšie časy, napríklad v prípade nečakaných výkyvov v cenách komodít. Práve minulý rok vláda po rokoch nalievania financií do fondu z neho časť peňazí vybrala. Ako dôvod uviedla podporu ekonomiky, ktorú poškodil dlhotrvajúci pokles cien ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy