V novom zozname je 62 správcov bytových domov, pri zápise sa objavujú problémy

Správcovia bytových domov majú čas do konca tohto roka, aby sa pripravili na prísnejšie podmienky svojho podnikania. V novom zozname je aktuálne zapísaných 62 správcov. Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) sa pri ich zápise stretáva s viacerými problémami.
Nový zákon účinný od januára 2016 s dvojročnou prechodnou dobou zaviedol minimálne požiadavky odbornosti pre výkon činnosti správcov, ktorí budú musieť absolvovať vzdelávanie a povinné odborné skúšky.
MDV zároveň vedie verejne dostupný zoznam správcov. Pôvodne bola správa bytových domov voľnou živnosťou, po novom sa bude viazať na zápis v tomto registri. Pri opakovanom porušení povinností bude možné správcu zo zoznamu vyčiarknuť.
Ministerstvo TASR potvrdilo, že z praxe vyplynulo niekoľko problematických oblastí. „Prvou z nich je znenie živnostenského oprávnenia. Správcovia majú často zapísané živnostenské oprávnenie, ktoré ich neoprávňuje ani na samotný výkon správy,“ priblížil jeho komunikačný odbor.
Ďalším problémom je poistenie správcu. Pre účely zápisu do zoznamu správcov bytových domov totiž treba mať uzavreté poistenie zodpovednosti za škodu pri výkone podnikateľskej (správcovskej) činnosti, ide o tzv. prevádzkovú zodpovednosť.
„Nevyhovujúcim poistením je napríklad poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú členom štatutárneho orgánu voči spoločnosti alebo za škodu spôsobenú zamestnancom voči zamestnávateľovi,“ opísal rezort výstavby.
Niekoľkokrát sa zároveň podľa neho stalo, že správca poslal žiadosť o zápis do zoznamu správcov na ministerstvo spravodlivosti. To však vedie zoznam konkurzných správcov, a nie zoznam správcov bytových domov.
Zoznam akreditovaných kurzov odborného vzdelávania, ktoré spĺňajú požiadavky vyhlášky, patrí pod ministerstvo školstva. V súčasnosti ich môžu poskytovať štyri vzdelávacie inštitúcie, konkrétne občianske združenie Academia Istropolitana Nova, spoločnosť V.O.Č. Slovakia, Slovenská technická univerzita v Bratislave a spoločnosť TM Consulting.
MDV upozornilo, že správcovia bytových domov majú povinnosť byť zapísaní do 31. decembra 2017. „To znamená, k tomuto dňu musia mať vydané osvedčenie o zápise do zoznamu správcov bytových domov,“ doplnilo.
Zmluvy o výkone správy účinné pred 1. januárom 2018 uzatvorené so správcom, ktorý nebude zapísaný k 31. decembru 2017, zaniknú najneskôr k 30. júnu 2018. Pokiaľ sa správca zapíše do zoznamu až v roku 2018, bude musieť tieto zmluvy uzavrieť opätovne.
Ministerstvo odhaduje, že do konca tohto roka bude v zozname zapísaných 700 až 800 správcov bytových domov.

Súvisiace články

Aktuálne správy