Obchod za viac než 22 miliónov: Trojku medzi českými trafikami kúpil slovenský miliardár Kmotrík

Valmont, tretia najväčšia sieť trafík v Českej republike, zmenila väčšinového majiteľa. Reťazec so 112 predajňami po celej krajine prevzal konkurenčný GG Tabak, ktorý cez spoločnosť Mediaprint patrí do skupiny Grafobal slovenského miliardára Ivana Kmotríka.

Fúziu už v decembri odsúhlasil úrad pre ochranu hospodárskej súťaže, oficiálne ale bola dokončená až vo štvrtok (23. 2.) popoludní. Informovali o tom české Hospodářské noviny s odvolaním sa na zdroj blízky rokovaniam, ktorý si praje zostať v anonymite.

Kmotríka vyjde celá akvizícia na viac ako 600 miliónov korún. Zakladateľ Valmont Radek Janíček si v ňom ale nechá zhruba tretinový podiel. V spoločnosti bude tiež naďalej pôsobiť ako manažér.

GG Tabak v Česku prevádzkuje 52 trafík. Po spojení s Valmont tak bude celá skupina ovládať vyše 160 predajní. Kmotrík zároveň získa prosperujúcu spoločnosť. Valmontu predvlani vzrástli tržby o viac ako 10 % na takmer pre 1,5 miliardy Kč (55,51 milióna eur). Stúpol aj jeho zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA).

Ale aj po spojení oboch sietí zostanú na českom trhu trojkou, ale len tesne. Druhú najväčšiu sieť trafík prevádzkuje francúzska skupina Lagardere Travel Retail, ktorej patrí 168 predajní pod značkami Relay a Inmedio. Suverénne najväčším hráčom na českom trhu je Geco s 260 predajňami, desiatimi veľkoobchodmi a ročným obratom okolo 30 miliárd korún.

Súvisiace články

Aktuálne správy