Europarlament schválil CETA: Obchod EÚ s Kanadou vzrastie až o pätinu

, ČTK Foto: TASR/AP

Európsky parlament v stredu schválil obchodnú dohodu medzi Európskou úniou a Kanadou známu pod skratkou CETA. Zmluvu, ktorá uľahčuje obchod a investície, podporila väčšina poslancov najsilnejších klubov ľudovcov a socialistov. Platiť začne po ratifikácii národnými parlamentmi.

Podľa odhadov expertov by CETA mohla priniesť nárast obchodnej výmeny medzi EÚ a Kanadou až o pätinu. Kritici však tvrdia, že môže ohroziť tisíce pracovných miest, čo však podľa únijných expertov vyvracia niekoľko nezávislých štúdií. "Táto zmluva predstavuje zlatý štandard pre možné budúce obchodné dohody," vyhlásil Artis Pabriks, podľa ktorého Európa prijatím zmluvy potvrdila, že dáva prednosť liberálnemu prístupu pred protekcionizmom. Pre jej prijatie hlasovali takmer dve tretiny prítomných poslancov, proti boli zástupcovia krajnej ľavice i pravice a tiež časť socialistov.

Proti zmluve pred štrasburským sídlom parlamentu aj vnútri protestovalo niekoľko sto ľudí. Skandovali heslá ako "Chráňte prírodu, nie korporácie", či "CETA je proti demokracii". Podľa ich hovorcu povedie posilnenie obchodu medzi vzdialenými oblasťami k rastu spotreby palív a tým poškodí životné prostredie. Ohrozí tiež lokálnych producentov tým, že bude tlačiť na pokles cien. Časť protestujúcich prenikla až na galériu parlamentu kde hlasnými prejavmi na niekoľko minút prerušila rokovania.

CETA odstraňuje väčšinu ciel a priemyselných poplatkov, ktoré obmedzujú obchodovanie medzi únijnými krajinami a Kanadou. Predstavitelia EÚ odhadujú, že by zmluva v dočasnom režime mohla začať platiť už počas jari. Potom by vďaka nej mala európska ekonomika dosiahnuť nárast obchodnej výmeny až o 12 miliárd eur ročne.

"Je to dohoda ktorá pomôže ľuďom aj podnikom. Viac obchodu znamená väčší hospodársky rast a väčší rast prinesie nové pracovné miesta," povedal na tlačovej konferencii po schválení návrhu kanadský minister medzinárodného obchodu François-Philippe Champagne, podľa ktorého už dohodu ratifikovala dolná snemovňa kanadského parlamentu a na rade je Senát.

Eurokomisárka Cecilia Malmströmová sa snažila vyvrátiť tvrdenia odporcov dohody, že z nej budú profitovať predovšetkým veľké korporácie. Štyri pätiny firiem podieľajúcich sa na obchodoch medzi EÚ a Kanadou sú podľa nej malé a stredné podniky. Zdôraznila tiež fakt, že EÚ a Kanada sa vzájomne otvárajú v čase silnejúceho protekcionizmu a izolácie v niektorých západných štátoch. "Je to dohoda výhodná pre obe strany, staviame mosty, nie múry," povedala v zjavnej narážke na politiku nového amerického prezidenta Donalda Trumpa odmietajúceho veľké medzinárodné dohody.

Súvisiace články

Aktuálne správy