Porovnanie minimálnej mzdy: Nárast oproti roku 2008 až 80 percent

, eurostat Foto: TASR/AP;thinkstock

Najhoršie platení zamestnanci v Luxembursku berú 8,5-krát viac ako v Bulharsku. Napriek zvýšeniu patrí minimálna mzda na Slovensku k najnižším v Európskej únii, o nič lepšie to nie je ani po prepočte podľa kúpnej sily.

Rozdiely medzi minimálnou mzdou na západe a východe Európskej únie zostávajú naďalej obrovské. V novom porovnaní, ktoré zverejnil Eurostat, nepomohlo Slovensku ani rekordné zvýšenie. Slovensko sa v spodnej časti tabuľky drží aj po zohľadnení rozdielne kúpnej sily v jednotlivých krajinách.

Jednoznačne najvyššiu sumu majú najhoršie platení zamestnanci garantovanú v Luxembursku – 1999 eur, čo je približne 8,5krát viac ako v najhoršom Bulharsku. Najväčší nárast oproti roku 2008 zaznamenali Bulharsko (o 109 percent), Rumunsko (o 99 percent) a Slovensko (o 80 percent). Najmenej minimálna mzda narástla v vo Veľkej Británii (o 13 percent), Chorvátsku (o 14 percent) a Holandsku spolu s Francúzskom (o 16 percent). Výnimkou je silne zadlžené Grécko, ktoré pristúpilo z úsporných dôvodov k zníženiu minimálnej mzdy o 14 percent.

Minimálnu mzdu vôbec nezaručuje šesť členských krajín EÚ – susedné Rakúsko , ale aj Dánsko, Švédsko, Fínsko, Taliansko a Cyprus. Do roku 2014 nezaručoval zákon na celoštátnej úrovni minimálnu mzdu ani v Nemecku.

Eurostat spočítal aj podiel minimálnej mzdy k mediánu miezd. Medián predstavuje hodnotu mzdy zamestnanca uprostred ich pomyselné radu. To znamená, že polovica hodnôt miezd je nižšia a druhá polovica je vyššia ako medián. Tento ukazovateľ je teda menej skreslený prípadnými extrémne vysokými či nízkymi hodnotami ako priemer. Najvyšší podiel minimálnej mzdy k mediánu miezd je v Portugalsku (64 percent), Francúzsku a Slovinsku (62 percent). Na Slovensku je to  46 %.  Pri výpočte týchto percent ale Eurostat vychádzal zatiaľ len z dát za rok 2014.

Pozícia slovenských zamestnancov v rebríčku sa nezlepší ani pri zohľadnení toho, čo si ľudia môžu v danej krajine z tamojšej minimálnej mzdy kúpiť. Po prepočte na štandard kúpnej sily (PPS) si polepší napríklad Nemecko, Belgicko, Francúzsko či Malta. Štandard kúpnej sily (PPS) je umelo vytvorená spoločná jednotka, ktorá sa snaží zohľadniť cenové rozdiely. Za jednu jednotku si tak možno v každej krajine EÚ zaobstarať rovnaké množstvo tovarov a služieb. Slovenská minimálna mzda podľa posledných dostupných údajov predstavovala 658 PPS, čo je siedma najnižšia hodnota.

Súvisiace články

Aktuálne správy