Goldmani veria európskym akciám: Tento rok prinesú dvojnásobok oproti americkým

, Goldman Sachs; Bloomberg, Foto: SITA/AP

Európske akcie prinesú do konca roka 2017 približne 8 % výnos a to vrátane získaných dividend. V prípade amerických akcií to budú len 4 percentá. Tento scenár pôjde ruka v ruke s tým, ako pozvoľna chladne nadšenie z výkonu americkej ekonomiky a vytráca sa dravosť akciového trhu na ceste smerom hore.

Goldman Sachs uvádza tri základné dôvody, ktoré spôsobia, že tento rok široký index európskych akcií Stoxx600 prinesie zhruba dvojnásobné zhodnotenie vrátane započítania dividend, než aké možno čakať od amerického indexu S & P 500. Je to:

– slabé euro,
– silné oživenie svetovej ekonomiky,
– vzostup cien ropy.

"Americké akcie budú naďalej zhodnocovať, ale Európa ich doháňa," zhrnul pre Bloomberg hlavný portfólio stratég banky v Londýne, Christian Mueller-Glissmann. Spojené štáty podľa neho teraz drží predovšetkým očakávanie zmiernenia daní a vládnych výdavkov, ale v oboch rovinách môže prísť v priebehu roka rozčarovanie.

Stratégia alokácie aktív Goldman Sachs pracuje s odporúčanie "overweight", teda v portfóliu nadvažovať podiel akcií v Európe. Opakom je s pohľadom na americké akcie, pre 12-mesačný horizont prišla s odporúčaním "underweight". Podľa Goldman Sachs bude európsky index Stoxx600 končiť rok na méte 380 bodov, zatiaľ čo americký index S & P 500 uvidíme pri 2300 bodoch.

K tomuto pohľadu na trhovú hodnotu Goldman Sachs pripočítava výnosy z dividend a dochádza k uvedenému pomeru 8 % ku 4 % .Svoj negatívny pohľad na americké aktíva potvrdil aj známy investor Marc Faber. Kvôli novému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi a jeho protekcionistickým opatreniam, predovšetkým v oblasti pohybu osôb, budú investori prehodnocovať pohľad na Spojené štáty ako štandardne bezpečný raj.

Trump nedávno ohlásil 90-dňový stop stav pre vstup do Spojených štátov pre ľudí zo siedmich moslimských krajín. Podľa Fabera ale takéto obmedzenia budú dlhodobé a rok 2017 v prípade Spojených štátov nazval rokom rozladenia. Investorom radí dlhú pozíciu na rozvíjajúcich sa trhoch a naopak krátku na amerických akciách i americkom dolári.

Súvisiace články

Aktuálne správy