Spotrebiteľské ceny v Nemecku vzrástli v januári najvýraznejšie za 3,5 roka

Spotrebiteľské ceny v Nemecku pokračovali v raste aj v januári, pričom tempo rastu dosiahlo najvyššiu úroveň za 3,5 roka. Oznámil to dnes nemecký štatistický úrad Destatis, ktorý zverejnil predbežné údaje.
Index spotrebiteľských cien vzrástol v Nemecku v januári medziročne o 1,9 % po 1,7-% raste v poslednom mesiaci minulého roka. Napriek tomu výsledok mierne zaostal za očakávaniami, keď ekonómovia počítali s rastom spotrebiteľských cien o 2 %.
Tempo rastu je však najvyššie od júla 2013, v ktorom tempo rastu dosiahlo rovnakú úroveň. Vyšší rast spotrebiteľských cien zaznamenalo Nemecko v decembri 2012, keď sa ceny zvýšili o 2 %.
Pod zrýchlenie rastu sa podpísali najmä ceny energií. Tie svoj rast zrýchlili viac než dvojnásobne. Zatiaľ čo v decembri vzrástli o 2,5 %, v januári dosiahol rast 5,8 %. Rýchlejšie rástli aj ceny potravín. Zvýšili sa o 3,2 % po decembrovom raste na úrovni 2,5 %.
V medzimesačnom porovnaní index spotrebiteľských cien klesol v januári o 0,6 %. Pokles bol tak o niečo výraznejší, než sa čakalo, keďže ekonómovia počítali s poklesom o 0,5 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien vzrástol v prvom mesiaci tohto roka medziročne o 1,9 % po 1,7-% raste v decembri. Aj v tomto prípade ekonómovia očakávali rast na úrovni 2 %. V rovnakom rozsahu vzrástli harmonizované spotrebiteľské ceny naposledy v júli a júni 2013 a výraznejším tempom v decembri 2012, keď miera inflácie dosiahla 2 %.
Medzimesačne harmonizovaný index spotrebiteľských cien zaznamenal v januári pokles o 0,8 %. Ekonómovia počítali s poklesom na úrovni 0,7 %. Konečné údaje o vývoji spotrebiteľských cien v Nemecku za mesiac január by mal Destatis zverejniť 14. februára.

Súvisiace články

Aktuálne správy