Eurozóna pokračuje v expanzii mohutným tempom

Eurozóna pokračuje v expanzii aj v prvom mesiaci nového roka a mohutným tempom. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti Markit, ktorý odhalil, že zamestnanosť v regióne stúpla najstrmšie od roku 2008, vďaka optimistickým vyhliadkam firiem, a inflačné tlaky sa ďalej zvyšujú.

Podľa rýchleho odhadu Markit kombinovaný index nákupných manažérov zo sektorov služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, sa po očistení od sezónnych vplyvov v januári mierne znížil na 54,3 bodu z decembrových 54,4 bodu.

Hoci sa hodnota indexu v januári znížila, udržala sa vysoko nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast výkonu súkromného sektora od jeho poklesu. PMI súkromného sektora eurozóny sa pohybuje nad touto hranicou už od júla 2013.

Okrem toho je januárový PMI druhý najvyšší od decembra 2015 a jeden z najvyšších za 5,5 roka.

Prieskum tiež odhalil, že dôvodom poklesu kombinovaného PMI bolo spomalenie sektora služieb, ale len mierne. Aj v tomto prípade si dominantné odvetvie udržalo robustné tempo. Výrobný sektor eurozóny v januári naopak zrýchlil.

Konkrétne, PMI dominantného sektora služieb, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, sa v januári znížil na 53,6 z 53,7 bodu v decembri. A PMI výrobného sektora sa zvýšil na 55,1 z 54,9 bodu a dosiahol najvyššiu úroveň za 69 mesiacov.

Začiatok tohto roka priniesol aj najstrmší medzimesačný nárast zamestnanosti od februára 2008. Optimizmus podnikov je najvyšší od začiatku vyhodnocovania týchto údajov v júli 2012 a inflačné tlaky vytrvalo stúpajú v dôsledku zdražovania vstupných surovín.

Čo sa týka štyroch najväčších ekonomík eurozóny, všetky si udržali solídne tempo rastu. Nemecký PMI síce spomalil, ale je vyšší ako priemer v eurozóne a francúzsky PMI dosiahol 67-mesačné maximum.

Podľa hlavného ekonóma Markit Chrisa Williamsona tieto výsledky ukazujú, že eurozóna má za sebou dobrý štart do nového roka. Hodnota PMI zodpovedá rastu ekonomiky regiónu v 1. štvrťroka o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy