Čínska ekonomika v roku 2016 posilnila o 6,7 %

Rast bol najslabší od roku 1990, kedy sa čínska ekonomika zväčšila o 3,9 %.

Čínska ekonomika za celý minulý rok posilnila o 6,7 %. Rástla tak najpomalším tempom od roku 1990, kedy sa zväčšila o 3,9 %. V roku 2015 hrubý domáci produkt (HDP) krajiny vzrástol o 6,9 %. V štvrtom kvartáli vlaňajška ekonomika mierne zrýchlila medziročný rast na 6,8 % z úrovne 6,7 % v predchádzajúcom štvrťroku. Vyplýva to z vládnych údajov, o ktorých informovala v piatok agentúra AP.
Čínska ekonomika čelí oslabenému globálnemu dopytu, čo spôsobuje stratu pracovných miest v exportných odvetviach. V čase ochladzovania rastu sa vláda v Pekingu snaží transformovať ekonomický model, ktorého pilierom je v súčasnosti spracovateľský priemysel a export, s cieľom upevniť súkromnú spotrebu a odvetvie služieb. V rámci stimulačných opatrení sa úrokové sadzby čínskej centrálnej banky od konca roka 2015 nachádzajú na rekordných minimách, vláda tiež uvoľnila požiadavky na kapitálové rezervy bánk.
Podľa aktuálnej prognózy Medzinárodného menového fondu druhá najväčšia svetová ekonomika tento rok posilní o 6,5 %. Motorom rastu majú byť vyššie vládne stimuly, fond však zároveň varoval, že rastúci dlh posilňuje riziko prudkého spomalenia ekonomiky.

ku;qq

Súvisiace články

Aktuálne správy