Vystúpenie Mayovej vyvolalo rozruch: Briti si vybrali ekonomickú katastrofu

, CNBC;ČTK;rohlas;J&TBanka Foto: SITA/AP

Škótsko musí mať možnosť opustiť Veľkú Britániu, ak Londýnu nevyjdú jeho obchodné plány s Európskou úniou po Brexite. Povedala to škótska regionálna premiérka Nicola Sturgeonová. Mayová sa podľa nej vydala cestou katastrofy.

Sturgeonová, ktorá stojí na čele škótskej vlády usilujúcej sa o odtrhnutie od Británie, povedala, že plán odchodu Británie z EÚ, tak ako ho predstavila premiérka Theresa Mayová, predstavuje "ekonomickú katastrofu" pre Britániu a že Škótsko zaň nehlasovalo. Škóti v minulom referende hlasovali väčšinovo pre zotrvanie v Európskej únii, zatiaľ čo väčšina Anglicka a Walesu bola pre odchod.

Sturgeonová sa posťažovala, že predložila britskej vláde sériu návrhov zohľadňujúcich škótsky postoj k EÚ, ale že niet jediného náznaku, že by na ne Londýn bral akékoľvek ohľady. "Nemožno britskej vláde dovoliť, aby nás odviedla preč z EÚ a z jednotného trhu bez ohľadu na dopady pre našu ekonomiku, zamestnanosť, životnú úroveň a našu povesť ako otvorené a tolerantnej krajiny, bez toho aby si Škótsko mohlo vybrať medzi touto a inou budúcnosťou," vyhlásila škótska premiérka.

Škótska líderka Nicola Sturgeonová
Mayovej sa podľa Sturgeonovej podarilo dosiahnuť to, že je pravdepodobnejšie, že si Škóti budú opäť vyberať. Naznačila tak opakovanie referenda o zotrvanie v Británii. V septembri 2014 sa Škóti rozhodli zostať vo zväzku s Britániou okrem iného po varovaní z Londýna aj z Bruselu, že by v prípade odchodu zároveň opustili aj EÚ.

K Brexitu sa nedávno vyjadrili aj Španieli. Španielsko bude jednať racionálne s Veľkou  Britániou a Európskou Unioin, vyhlásil minister hospodárstva Luis de Guindos na Svetovom ekonomickom fóre v Davose. "Postoj španielskej vlády je jednoznačný. Pre nás je Británia veľmi dôležitou krajinou. To je možno naším najbližším ekonomickým spojencom keď sa pozriete na obchod, cestovný ruch a investície španielskej vlády," objasnil. "Prístup španielskej vlády bude rozumný. Chceme mať rozumnú diskusiu a dúfam, že zvíťazí zdravý rozum a dôvtip," pokračoval.

Konštruktívny prístup de Guindosa je v kontraste s agresívnejšou rétorikou iných zástupcov európskeho vedenia. Napríklad európsky komisár Jean-Claude Juncker varoval, že obchodný blok bude pre Veľkú Britániu zložitejší, ak opustí EÚ. Najmä Paríž naznačoval tvrdý prístup s cieľom urobiť z Veľkej Británie exemplárny príklad a potrestať ju za neposlušnosť, bez ohľadu na to, že to bude mať negatívne hospodárske dopady aj na samotnú úniu. 

Španielsky minister hospodárstva zdôraznil úzke vzťahy týchto krajín s tým, že pol milióna Britov žije na južnom pobreží Španielska a asi 18 miliónov dovolenkárov z Veľkej Británie si užíva dovolenku v tejto krajine.

Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos
Kým de Guindos je skalopevne presvedčený, že jeho vláda sa bude usilovať o produktívny výsledok pre všetky zúčastnené strany, potvrdil, že španielske vedenie by mať záujem odchytiť firmy a pracovníkov opúšťajúcich Veľkú Britániu po Brexite. "To je normálne, nie? Pretože si myslíme, že Madrid ponúka veľa príležitostí v tejto oblasti," pripustil. "Budeme rešpektovať Brexit, je to rozhodnutie, ktoré bolo prijaté Veľkou Britániou, na základe vôle britskej spoločnosti. Teraz musíme nájsť príjemný, usporiadaný rozvod," dodal.

Ako si takýto rozvod predstavujú Briti, mala predstaviť premiérka Mayová. Od referenda o Brexite sa už mnohé zmenilo. Zatiaľ čo na začiatku premiérovania Mayovú britská tlač pasovala za novú Železnú Lady, minulý týždeň ju už pre jej nerozhodnosť týždenník Economist prekrstil na Theresu Maybe, teda Terezu Možno. Pre jej nerozhodnosť. Nezostalo iné, len konečne predstaviť 12 bodov, podľa ktorých sa rokovania o vystúpení budú riadiť. Dnes už je jasné, že Mayová pochovala mäkký brexit, Británia odíde z jednotného trhu. Zbavenie sa európskej legislatívy je pre súčasnú premiérku dôležitejšie ako voľný prístup na obrovský európsky trh. Zároveň by ale chcela s kontinentom prijať novú colnú a obchodnú dohodu. Že to s odlukou od európskych inštitúcií myslí naozaj vážne, dokázala aj zámerom odísť od Súdneho dvora EÚ.

Britská premiérka Theresa Mayová
Podľa analytikov sa Briti vyberú kanadskou cestou. Kanada minulý rok uzavrela obchodnú dohodu s úniou, po siedmych rokoch vyjednávania. Británia má na vyjednávanie len dva roky. V prípade, že by to v stanovenom čase nestihli, nadobudnú platnosť veľmi všeobecné pravidlá Svetovej obchodnej organizácie. Podľa nich sa ale v niektorých sektoroch platia celkom vysoké tarify, čo ničí vzájomný obchod. Mayová sí hovorí o tvrdom Brexite, avšak nechala vo svojom prejave pootvorené vrátka pre vzájomne výhodnú dohodu, aj keď táto šanca rýchlo vädne. 

Na prvý pohľad sa prejav Mayovej zdal ako vynikajúca štátnická reč. Londýn chce vyjsť  z Brexitu silnejší a byť otvoreným globálnym hráčom, napriek tomu, že pre kontrolu imigrácie obetoval prístup na spoločný trh EÚ. Nakoniec však jediná neistota, ktorá už nemusí nikoho trápiť, je, že verejnosť už vie, že Londýn má nejaký plán. Otázne zostáva, či ho dokážu naplniť. V samotnej reči Mayová 12-krát požila slovo „ja chcem“ a 10-krát „my chceme“. Zvyšok EÚ však môže chcieť niečo úplne iné. Eufória, ktorá sa prejavovala prudkým posilnením libry by tak nemusela dlho trvať.

"Skutočnosť, že britská premiérka Theresa Mayová nechá o definitívnej dohode ohľadom Brexitu hlasovať v oboch komorách parlamentu, je pre libru pozitívne," uviedol pre Bloomberg finančný analytik Athanasios Vamvakidis."Zdá sa, že najväčší trik Mayovej spočíva v oznámení, ktoré viac menej znamená tvrdý Brexit, bez toho aby poslal trhy do špirály," uviedol pre agentúru Reuters analytik EXT Capital Neil Wilson. Mnoho investorov totiž očakávalo, že kľúčová reč o postupe Británie v otázke Brexitu pošle libru smerom dole. Libra ešte v pondelok oslabila voči doláru na trojmesačné minimum. 

Súvisiace články

Aktuálne správy