Firmy proti vládam: Veľká päťka naberá moc, ľudia ju milujú

, NYTimes Foto: SITA/AP;TASR/AP

Tie najväčšie ryby rastú ďalej a sú stále bystrejšie. Vstupujeme do novej éry, kedy v technologickom sektore nebudú určovať smer novo vznikajúce spoločnosti, ale skupina firiem, tzv. "hrozivá päťka".

V technologickom sektore platilo, že tí na špici neboli nikdy v bezpečí pred útokom nových spoločností. Firmy ako IBM, Hewlett-Packard, Cisco či Yahoo boli nakoniec pokorené novovzniknutými nováčikmi, ktorí sa objavili ako blesk z čistého neba. Táto dynamika je v podstate vnímaná ako daná vec. Počíta sa s tým, že ak firma vzrastie, zároveň sa zníži jej flexibilita, zlenivie a ohlúpne, stratí schopnosť inovovať, ktorá ju na vrchol dostala. V posledných piatich rokoch ale dochádza k niečomu podivnému. Tie najväčšie firmy rastú ďalej a nejaké jednorožce ich nedokážu nijak ohroziť.   

Amazon, Apple, Facebook, Microsoft a materská spoločnosť Googlu Alphabet. Táto päťka tvorí tú najvyššiu triedu americkej korporátnej moci. Rast jej vplyvu na celom svete je viac ako pravdepodobný. Rok 2017 by mal túto teóriu potvrdiť, zároveň sa však dá očakávať, že vlády sa budú čoraz viac snažiť o obmedzenie moci spomínaných firiem.

Jeff Bezos (Amazon)
V USA, Európe, Ázii i Južnej Amerike bude táto päťka čeliť čoraz väčším prekážkam zo strany regulácie a právneho systému. Konkrétna forma konfliktu bude závisieť na daných podmienkach vrátane boja s daňovými a protimonopolnými úradmi v Európe či boja s Donaldom Trumpom. Ten má proti týmto firmám celý rad výhrad, ktoré nemajú žiadny pevný bod. Vstupujeme teda do roku, kedy proti sebe budú stáť obrovské technologické firmy na strane jednej a vlády, ktoré sa boja rastu ich vplyvu, na strane druhej.

Tim Cook (Apple)
Spomínaná päťka sa bude tiež snažiť o prienik do nových odvetví, vrátane automobilového priemyslu, zdravotnej starostlivosti, dopravy, financií či zábavy. Nebude imúnna voči ekonomickému cyklu, čo ukazuje napríklad Apple, ktorého tržby minulý rok stagnovali. Nebude ani úplne izolovaná od konkurencie novo vznikajúcich firiem, ale ich premyslené akvizície a dlhodobá stratégia im zaistí pevnú pozíciu. Ohroziť by ich mohli len spoločnosti ako Airbnb, Uber či Snap, ktoré môžu samy dosiahnuť úctyhodnú veľkosť.

Mark Zuckerberg (Facebook)
Po celé roky bola hrozivá päťka verejnosťou vnímaná ako centrum inovácie, čo prospieva spoločnosti, a je tým najlepším, čo môže kapitalizmus ponúknuť. Určitou výnimkou bol Microsoft, ktorý dosiahol výšin vďaka svojej podnikateľskej bezohľadnosti. A tiež Amazon, ktorý poškodil tradičných predajcov  kníh tým, že vyvolal tlak na pokles cien kníh.

Satya Nadella (Microsoft)

Všeobecne sa ale dá konštatovať, že ľudia technologické giganty milujú a giganti sa z nich stali preto, že ponúkajú veci, ktoré ľudia zbožňujú. Navyše nespôsobujú skazu životného prostredia, nepredávajú cigarety a nevytvárajú problémy vo finančnom sektore. Niektorí ľudia sa dokonca pýtajú, prečo tieto spoločnosti nenazývam "bezva päťkou".

Larry Page (Alphabet)
Táto päťka sa teraz nachádza v pozícii, kedy ju vlády budú pozorne sledovať, či ich prínos pre spoločnosť prevyšuje náklady. Každopádne tu ale nie je veľa nových firiem, ktoré by mohli jej pozíciu podkopať, pretože bitky v oblasti autonómnych áut, umelej inteligencie či virtuálnej reality medzi sebou povedú hlavne členovia tejto skupiny. Náš postoj k hodnoteniu celej situácie je potom daný tým, či sa obávame skôr rastu moci štátu či moci korporácií.

Autorom je novinár Farhad Manjoo.

Súvisiace články

Aktuálne správy