Osud Európskej únie: Tri grafy, ktoré predpovedajú budúcnosť

, bloomberg Foto: thinkstock;SITA/AP

Mnohí analytici upozorňujú na niekoľko dôležitých volebných zápolení na starom kontinente v tomto roku. Európe údajne hrozí najväčšie zemetrasenie od konca druhej svetovej vojny.

Holandsko – parlamentné voľby v marci 2017
V marci sa k volebným urnám vydajú Holanďania, ktorí budú rozhodovať o novom zložení Snemovne reprezentantov. Favoritom volebného súboja je krajne pravicová Strana pre slobodu (PVV), na čele ktorej stojí Geert Wilders. V prípade, že voľby vyhrá, plánuje tento politik vypísať referendum o členstve krajiny v Európskej únii.

"Blahoželám britským občanom k ​​víťazstvu nad politickou elitou v Londýne aj v Bruseli. Myslím, že môžeme urobiť to isté," vyhlásil vlani Wilders v reakcii na prekvapivé rozhodnutie Britov odísť z EÚ. "(Pre EÚ) už neexistuje žiadna budúcnosť."

Francúzsko – prezidentské voľby v mesiacoch apríl-máj 2017
Francúzsko čakajú v apríli a v prípade druhého kola i v máji prezidentské voľby. Aj v tomto prípade bude v hre veľa. Nacionalistka Marine Le Penová, ktorá by Elyzejský palác mohla získať, opakovane vyhlasuje, že ak Brusel neustúpi od svojho diktátu, pokúsi sa aj ona krajinu vyviesť z EÚ. "Buď sa mi podarí zabezpečiť návrat štyroch suverenít, alebo budem Francúzom radiť, aby EÚ opustili," vyhlásila okrem iného. Presadzuje územnú, hospodársku, menovú a legislatívnu suverenitu.

A nemuselo by zostať len pri EÚ, Le Penová nie je naklonená ani Severoatlantickej aliancii (NATO). Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že sa o prezidentské kreslo s Le Penovou pobije bývalý francúzsky premiér François Fillon.

Nemecko – parlamentné voľby v septembri 2017
Na september sú naplánované parlamentné voľby v Nemecku. Pozornosť na seba strháva hlavne Angela Merkelová, ktorá sa chystá obhajovať post spolkovej kancelárky. Utečenecká kríza síce koalícii CDU / CSU pár percentuálnych bodov v predvolebných prieskumoch vzala, aj tak si ale Merkelová udržuje značný náskok pred Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD).

Prekvapiť by však mohla umiernene euroskeptická Alternatíva pre Nemecko (AFD), ktorej členovia sú nespokojní s dotovaním Grécka a naznačujú, že euro nie je nevyhnutnou podmienkou ďalšieho fungovania Európskej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy