Vedúci indikátor talianskej ekonomiky naznačuje ďalší rast

Podľa talianskeho štatistického úradu sa pozitívne vyvíja priemyselná produkcia krajiny, objednávky spracovateľského priemyslu aj zahraničný obchod.

Vedúci indikátor talianskej ekonomiky v decembri posilnil, čo podporuje očakávanie pokračujúceho hospodárskeho rastu krajiny v nadchádzajúcich mesiacoch. Uviedol to taliansky štatistický úrad ISTAT v pravidelnej mesačnej správe o hospodárstve krajiny, ktorú zverejnil v piatok na svojej internetovej stránke. ISTAT konštatoval, že aj v rámci eurozóny sa očakáva pokračovanie etapy mierneho ekonomického rastu. Medzinárodný výhľad je okrem toho naďalej charakterizovaný silným rastom americkej ekonomiky.
ISTAT ďalej konštatoval, že priemyselná produkcia krajiny v októbri medzimesačne stagnovala, ale za obdobie augusta až októbra oproti predchádzajúcim trom mesiacom posilnila o 1,6 percenta. Spracovateľský priemysel krajiny v októbri evidoval medzimesačný rast nových objednávok o 0,9 percenta a v decembri sa v odvetví zlepšila dôvera vzhľadom na pozitívnejšie hodnotenie objednávok aj na optimistickejšie očakávania v oblasti výroby. Taliansky import v októbri medzimesačne posilnil o 2,7 percenta a export bol stabilný. Novembrové údaje o vývoji talianskeho obchodu s krajinami mimo Európskej únie ukázali, že export vzrástol o 3,4 percenta, čiže výraznejšie ako import, ktorý posilnil o 1,4 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy