Dôvera fínskych spotrebiteľov najvyššia od februára 2011

Index spotrebiteľskej dôvery, ktorý zostavuje štatistický úrad krajiny, v decembri stúpol na 19,5 bodu z novembrových 17,6 bodu.

Dôvera spotrebiteľov vo Fínsku sa v decembri zlepšila. Index spotrebiteľskej dôvery, ktorý zostavuje štatistický úrad krajiny, stúpol na 19,5 bodu z novembrových 17,6 bodu a dostal sa na najvyššiu úroveň od februára 2011. Fínsky štatistický úrad o tom informoval v utorok na svojej internetovej stránke. Z jeho prieskumu vyplýva, že 45 percent spotrebiteľov očakáva v najbližších dvanástich mesiacoch zlepšenie ekonomickej situácie krajiny. Zhoršenie ekonomickej situácie predpokladá 15 percent spotrebiteľov.
V novembri očakávalo zlepšenie ekonomickej situácie 42 percent spotrebiteľov a so zhoršením rátalo 16 percent.
Zníženie nezamestnanosti v priebehu roka očakáva 37 percent fínskych spotrebiteľov a jej zvýšenie predpokladá 23 percent. V novembri 34 percent spotrebiteľov krajiny očakávalo zníženie nezamestnanosti a s jej rastom rátalo 28 percent spotrebiteľov. Prieskum ďalej ukázal, že 53 percent Fínov si myslí, že teraz je vhodný čas na sporenie. Celkovo 67 percent fínskych domácnosti uviedlo, že si dokáže odložiť časť peňazí, a 80 percent je presvedčených, že to dokáže v najbližších dvanástich mesiacoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy