Agentúra Fitch znížila rating Belgicka o jeden stupeň na AA-

Agentúra Fitch Ratings prvýkrát za takmer päť rokov zhoršila hodnotenie úverovej bonity Belgicka. Brusel má totiž problémy vrátiť sa k vyrovnanému rozpočtu.
Fitch v piatok (23. 12.) oznámila, že znižuje rating dlhodobých záväzkov krajiny o jeden stupeň na AA- z AA. To zodpovedá úverovej známke Aa3, ktorou belgickú úverovú bonitu hodnotí agentúra Moody’s, a je jeden stupeň pod ratingom AA agentúry Standard & Poor’s. Výhľad ratingu je stabilný.
Fitch očakáva, že belgický rozpočtový schodok v roku 2016 dosiahne 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a nie 2,7 %, ako agentúra pôvodne predpokladala. Pomer dlhu k výkonu ekonomiky sa zvýši na 107 HDP, čo je najviac spomedzi krajín s ratingom na úrovni AA.
Vláda premiéra Charlesa Michela sľúbila, že zníži najvyššie zdanenie práce v Európe. Aktuálne má však problémy s financovaním tohto níženia daní, keďže po marcových teroristických útokoch v Bruseli stúpli výdavky na bezpečnosť.
Navyše rozhodnutie Británie opustiť Európsku úniu (EÚ) zvyšuje neistotu ohľadom ďalšieho vývoja belgickej ekonomiky, ktorá je viac závislá od dopytu v Británii než väčšina ostatných štátov únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy