Nálada v talianskej ekonomike sa v novembri zhoršila

Dôvera v talianskej ekonomike sa v novembri mierne zhoršila. Zložený index podnikateľskej dôvery, ktorý zostavuje štatistický úrad krajiny ISTAT, klesol na 101,4 bodu z októbrovej úrovne 101,7 bodu. Zároveň sa zhoršila aj nálada talianskych spotrebiteľov. Index spotrebiteľskej dôvery oslabil na 107,9 bodu z októbrových 108 bodov. ISTAT o tom informoval v pondelok na svojej internetovej stránke.

Dôvera v priemyselnom sektore krajiny klesla. Index, ktorý ju mapuje, oslabil na úroveň 102 bodov z hodnoty 102,9 bodu, na ktorej bol v predchádzajúcom mesiaci, keďže talianske priemyselné firmy horšie hodnotia vývoj objednávok. Index odzrkadľujúci náladu v talianskom stavebníctve klesol na 124,2 bodu z októbrovej úrovne 125,8 bodu. V novembri totiž oslabili očakávania stavebných firiem, pokiaľ ide o zamestnanosť.

Oslabil aj index odzrkadľujúci dôveru v talianskom odvetví trhových služieb, a to na 105,2 bodu z úrovne 106,6 bodu. Firmy v odvetví horšie hodnotia svoje objednávky a oslabili ich očakávania, pokiaľ ide o celkovú ekonomickú situáciu. Zlepšila sa však nálada v talianskom maloobchode. Index dôvery v tomto sektore stúpol na 106,5 bodu z októbrovej úrovne 101,6 bodu. Maloobchodníci lepšie hodnotia svoje terajšie tržby a zlepšili sa aj ich očakávania v súvislosti s vývojom budúcich tržieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy