Kolaps talianskeho finančníctva: Najstaršia banka sveta získala podporu, môže navýšiť kapitál o 5 miliárd eur

, Telegraph Foto: TASR/AP

Monte dei Paschi di Siena získala súhlas od jej akcionárov pre navýšenie kapitálu, je to už tretie navýšenie hotovosti, keďže banka sa nedokáže dostať z problémov spôsobených toxickými úvermi.

Monte dei Paschi di Siena, označená na základe posledných záťažových testov za najslabšieho veriteľa Európy,  získala podporu od 96 % akcionárov. Nový generálny riaditeľ Marco Morelli si kladie za cieľ získať peniaze v tomto roku na pokrytie strát z plánovaného predaja zlých úverov za 28 miliárd eur. Nedávno novinárom povedal, že sa otvorí priestor pre získavanie finančných prostriedkov krátko po talianskom ústavnom referende vypísanom na 4. decembra, ktoré hrozí zosadením vlády Mattea Renziho, čo by pre banku znamenalo ešte neistejšiu pozíciu.

Renzi prisľúbil rekapitalizáciu talianskych bánk, finančná výpomoc by predstavovala 50 miliárd eur. Avšak, nové pravidlá Európskej únie od finančnej krízy v roku 2008 nedovoľujú zachraňovať banky, kým jej akcionári a majitelia dlhopisov neponesú dôsledky ako prví. Monte dei Paschi založená v roku 1472 má približne 150 000 drobných akcionárov, ktorí držia 55 % akcií.

Bank of America odhaduje, že 14,6 % majetku talianskych domácností je viazaných v bankových dlhopisoch, čo predstavuje 235,6 miliardy eur, práve domácnosti, ako daňoví poplátnici by skončili veľmi zle, bez ohľadu na štruktúru záchrany.

Akcie banky, ktoré vlani stratili viac než 85 %, mierne rástli na začiatku obchodovania v piatok. trhová hodnota banky je menšia ako 1 miliarda eur.

Plánovaný predaj by mohol byť znížený, ak by sa držitelia dlhopisov dohodli na výmene dlhu za kmeňové akcie. "Pretrváva veľká neistota investorov ohľadom ponuky, čiastočne preto, že držitelia dlhopisov budú musieť počítať s výsledkom referenda a jeho vplyve na taliansky akciový trh," uviedol analytik ICBPI Luca Comi vo svojej poznámke.

Súvisiace články

Aktuálne správy