Nálada v českej ekonomike sa v októbri zlepšila

Súhrnný indikátor dôvery v ekonomike ČR v októbri medzimesačne stúpol o 0,4 bodu na 97,5 bodu.

Celková dôvera v českú ekonomiku sa v októbri mierne zvýšila. Súhrnný indikátor dôvery v porovnaní so septembrom mierne posilnil, a to o 0,4 bodu na hodnotu 97,5 bodu. Ukazovateľ dôvery podnikateľov sa medzimesačne nezmenil a zostal na úrovni 95,2 bodu. Ukazovateľ dôvery spotrebiteľov sa však medzimesačne zvýšil o 2,5 bodu na hodnotu 108,9 bodu. Obavy spotrebiteľov z nezamestnanosti mierne klesli a ich obavy z rastu cien sa takmer nezmenili. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Index dôvery podnikateľov v českom priemysle sa v októbri medzimesačne mierne zhoršil, a to o 0,6 bodu na 96,5 bodu. Hodnotenie súčasnej celkovej ekonomickej situácie sa takmer nezmenilo, ale mierne sa zhoršilo hodnotenie súčasného celkového dopytu aj dopytu zo zahraničia. Hlavnou prekážkou pre rast výroby je pritom podľa firiem stále nedostatočný dopyt. Priemyselné podniky však začínajú výraznejšie vnímať aj nedostatok zamestnancov. Index nálady v českom stavebníctve sa v októbri oproti septembru zlepšil o 2 body na 74,5 bodu. Zlepšili sa totiž očakávania stavebných firiem, pokiaľ ide o celkovú ekonomickú situáciu v období najbližších troch aj šiestich mesiacoch.

Indikátor dôvery v odvetví obchodu Českej republiky v októbri oproti predošlému mesiacu stúpol o 2,3 bodu na 99,6 bodu. Respondenti totiž lepšie hodnotili súčasnú ekonomickú situáciu. V českom odvetví služieb vrátane bankového sektora sa dôvera podnikateľov v októbri nezmenila a index, ktorý ju odzrkadľuje, zostal na hodnote 95,6 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy