Ruská platobná karta má na Ukrajine problém

, president.gov.ua Foto: SITA/AP

Celý rad ruských platobných systémov sa ocitlo pod rozšírenými sankciami Ukrajiny, vyplýva to z nariadenia Petra Porošenka, zverejneného na prezidentskom webe.

Sankcionovaný sú platobné systémy "Kolibri", ktorý spravuje Sberbank, "Zlatá koruna" ("Platobné centrum"), "UNIstream" (banka "UNIstream"), "Medzinárodné peňažné prevody Lider" ("Lider" as) "Anelik" (banka "Anelik RU"), "Blizko" ( "Svjaz banka").

Dôvodom pre uvalenie sankcií sú podľa znenia nariadenia činnosti, "ktoré predstavujú skutočné alebo potenciálne hrozby pre národný záujem, národnú bezpečnosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny alebo podporujú teroristickú činnosť a okupáciu územia, vyvlastnenia alebo obmedzenia práv majetku, majetkových škôd, vytvára prekážky k udržateľnému hospodárskemu rozvoju a plnému uplatňovaniu práv a slobôd občanov Ukrajiny ".

V utorok Ukrajina znovu rozšírila zoznam, kam zahrnula viceministra Dmitrija Rogozina, senátorku Jelenu Mizulinovú, hlavu Krymu Sergeja Aksenova, poslanca Štátnej Dumy Vladimira Žirinovského, niektorých úradníkov samostatnosť vyhlásených ľudových republík Donecka a Luhanska, a tiež firmy ako "Rosoboronexport", "KAMAZ" , "Utejr" a rad ďalších.

Rôzne druhy protiruských sankcií, od zákazu vjazdu až po zhabanie majetku, Kyjev zaviedol v septembri 2015. Do sankčného zoznamu sa dostalo 388 ľudí a 105 spoločností. Na zozname sú ruskí politici, úradníci, vojenskí činitelia, predstavitelia masmédií a kultúrni činitelia. Sankcie sa dotýkajú takisto ruských bánk a leteckých spoločností. Koncom augusta 2016 ukrajinská vláda predĺžila platnosť sankcií a doplnila zoznam o ďalších 250 fyzických a 46 právnických osôb.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy