Na pozadí slabej ekonomiky: Medzi najštedrejších dôchodcov – turistov patria naši susedia

, eurostat Foto: SITA/AP;TASR/Martin Baumann

Starší obyvatelia Európskej únie, teda 65 +, predstavovali 20 % aktivity cestovného ruchu z hľadiska počtu prenocovaní rezidentov. To je zatiaľ najaktuálnejší údaj z roku 2014, podľa Eurostatu. Kým starší turisti tvoria veľkú väčšinu dovolenkárov, v skutočnosti minú denne o 20 % menej, než priemerný turista, len 52,60 eura.

Najviac šetrní dovolenkári dôchodcovia pochádzajú z Grécka, minú 18 na deň, nasleduje Litva (19,1eura) a Maďarsko ( 19,2 eura). Nie je to vôbec prekvapujúce, vzhľadom na to, čo si tieto národy  v posledných desiatich rokoch prežili. Najštedrejší dôchodcovia boli z Luxemburska (120,80 eura) a Rakúska (106,90).

Z pohľadu európskych štatistík osoby nad 65 najviac zarábajú v Portugalsku, ďalej v pobaltských a škandinávskych krajinách. Naopak najmenšie zastúpenie na pracujúcom obyvateľstve majú na Slovensku. Pozoruhodný je počet zamestnaných seniorov v právnych a legislatívnych činnostiach najmä v Taliansku, v Nemecku a vo Veľkej Británii.

Starší turisti uprednostňujú dovolenku v rámci EÚ, čo predstavovalo dve tretiny všetkých nocí v rámci cestovného ruchu. Španielsko a Grécko patrili k najpopulárnejším destináciám.

Počet starších turistov bude len rásť. Čiastočne vďaka zvýšeniu priemernej dĺžky života, každá dvadsiata osoba žijúca v EÚ mala podľa Eurostatu v roku 2014 vek 80 rokov a viac. V roku 2015 ich bolo takmer 27 miliónov. Predstavuje to nárast o sedem miliónov iba za 10 rokov. Ženy tvorili približne dve tretiny starších ľudí v EÚ.

Ľudia vo veku 80+ žijú najdlhšie vo Francúzsku (životnosť 11 rokov), nasleduje Španielsko (10,4 rokov), Luxembursko (10,1 rokov) a Taliansko (10,0 rokov). Najnižšia priemerná dĺžka života vo veku 80 rokov bola zaznamenaná v Bulharsku (7,0 rokov), Rumunsku (7,6 rokov) a Chorvátsku (7,7 rokov)

 

Súvisiace články

Aktuálne správy