Akciové trhy v USA v závere týždňa posilnili

Priemyselný index Dow Jones si prilepšil o 0,9 percenta a uzavrel na úrovni na 18 308,15 bodu.

Americký akciový trh sa v piatok zotavil z prudkých strát, ktoré utrpel dva dni predtým. Medzi investormi totiž zavládla nádej, že Deutsche Bank a celkový finančný systém, sú v lepšej forme, ako sa obávali. Stúpla aj cena akcií energetických firiem, keďže ceny ropy pokračovali v raste. Priemyselný index Dow Jones posilnil o 0,9 percenta na 18 308,15 bodu, index Standard & Poor’s 500 stúpol o 0,8 percenta na 2 168,27 bodu a technologický Nasdaq si prilepšil tiež o 0,8 percenta na 5 312 bodov.

Americké ministerstvo spravodlivosti chce, aby Deutsche Bank zaplatila pokutu 14 mld. USD, čím by sa ukončilo prešetrovanie jej obchodov s problémovými hypotekárnymi cennými papiermi, ale v piatok akcie banky výrazne posilnili po správe, že Deutsche Bank by mohla prípad urovnať s menšou sankciou. Hodnota akcií banky stúpla o 14 percent. Posilnili aj akcie ďalších bánk. JPMorgan Chase si pripísala 1,4 percenta a Citigroup si prilepšila o 3,1 percenta.

V závere týždňa stúpli aj akcie energetických spoločností v reakcii na to, že štáty združené v Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktoré sa na svetovej produkcii ropy podieľajú viac ako tretinou, prekvapili investorov dohodou o redukcii ťažby. Investori dúfajú, že energetické firmy vďaka tomu dosiahnu vyššie zisky. Spoločnosť Chevron posilnila o 1,6 percenta a firma EOG Resources stúpla o 1,7 percenta. Darilo sa aj nemeckému a francúzskemu akciovému trhu. Nemecký index DAX vzrástol o 1 percento a francúzsky CAC 40 posilnil o 0,1 percenta. Index britskej burzy FTSE 100 však o 0,3 percenta klesol.

(1 EUR = 1,1161 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy