Najskôr Radenska, teraz Studenac: Kofola kúpila ďalšieho výrobcu minerálok

, ČTK Foto: studenac;kofola

Kofola ČeskoSlovensko, jeden z najväčších európskych producentov a distribútorov nealkoholických nápojov, podpísala s chorvátskou spoločnosťou Podravka dohodu o kúpe podielu vo firme Studenac, ktorá vyrába rovnomenné tradičné minerálne vody. Kofola tak ďalej posilňuje na balkánskom regióne.

Cenu transakcie firmy nezverejnili. Akvizícia by mala byť dokončená do konca tohto roka, uviedla v utorok hovorkyňa firmy Jaroslava Musilová.

"Sme veľmi radi, že sme dosiahli dohodu, ktorá predstavuje dôležitý krok v raste skupiny Kofola. Značka Studenac predstavuje všetko, čo u značiek hľadáme. Teda bohatú históriu a zákazníkov so silnou emočnou väzbou na značku. Studenac teraz potrebuje zásadnú obnovu a to je niečo, čo vieme veľmi dobre," povedal generálny riaditeľ Kofoly Jannis Samaras.

Studenac vyrába rovnomennú minerálnu vodu, pramenitú vodu Studena a sirupy Lero. "Hlavné ťažisko nášho biznisu je založené na pôsobení v medzinárodnom meradle. Značka Studenac je naopak orientovaná lokálne, a preto sme sa rozhodli, že opustíme segment nealkoholických nápojov," vysvetlil dôvod predaja prezident predstavenstva spoločnosti Podravka Zvonimir Mršić.

"Až budúce kvartály ukážu, či sa Kofole podarí úspešná reorganizácia firmy a začlenenie nových aktív do svojej štruktúry. Zatiaľ hodnotíme informáciu neutrálne," komentuje Marek Ševčík, analytik J&T Banky.

Kofola je jedným z najvýznamnejších výrobcov nealkoholických nápojov. Má šesť výrobných závodov v Česku, Poľsku, na Slovensku a v Slovinsku, kde kúpila výrobcu minerálok Radenska. Celkovo zamestnáva okolo 2000 ľudí.

K výrobkom Kofoly patrí popri rovnomennom nápoji  aj ovocné nápoje a sirupy Jupí, detské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Vinea, Chito, Top Topic alebo Citro Cola. V licencii Kofola vyrába a distribuuje nápoje RC Cola a Orangina. 

Väčšinovým vlastníkom Kofoly ČeskoSlovensko je spoločnosť KSM Investment patriaca rodine Samaras, ktorú navonok zastupuje predovšetkým predseda predstavenstva Jannis Samaras. Vlani dosiahla Kofola tržieb 7,19 miliardy českých korún, medziročný nárast o 14,6 %, prevádzkový zisk bol na úrovni 589 miliónov českých korún, čo je nárast o 33,1 %.

V druhej polovici júna Kofola oznámila, že odstúpila od zmluvy o kúpe WAD Group, ktorej 40 % vlastní slovenský Water Holding. Dôvodom boli podmienky schválenia obchodu slovenským protimonopolným úradom.

Súvisiace články

Aktuálne správy