George Soros chce dať 500 miliónov dolárov na pomoc utečencom

, CNBC Foto: SITA/AP

Miliardár, investor, George Soros v utorok prisľúbil až 500 miliónov dolárov pre programy a spoločnosti, ktoré pomáhajú migrantom v život ohrozujúcich situáciách.

Soros prišiel s oznámením na pozadí prebiehajúceho summitu Organizácie spojených národov v New Yorku, kde vysvetlil, že chce využiť silu súkromného sektora pre verejné blaho.

"Budeme investovať do startupov aj zavedených firiem, do iniciatív so sociálnym pozadím pre pomoc migrantom a utečencom. Tieto investície majú byť úspešné, ale naším hlavným cieľom je vytvárať produkty a služby, ktoré naozaj prospievajú migrantom a domácemu obyvateľstvu," povedal 86-ročný filantrop vo svojom oficiálnom vyhlásení. "Dúfam, že môj záväzok bude inšpirovať ďalších investorov pre rovnakú misiu."

V pondelok otvorila Organizácia spojených národov svoj prvý summit pre riešenie súčasnej utečeneckej krízy. Spoločne s Unicef spočítala, že v roku 2015 bolo násilne vyhnaných zo svojich domovov rekordný počet 65 miliónov ľudí, pričom viac ako polovica pochádza iba z troch krajín: Sýrie, Afganistanu a Somálska, píše Reuters.

Zvyšujúci sa počet žiadateľov o azyl z týchto vojnou zmietaných krajín vyvolal politickú diskusiu v Európe aj USA s otázkou, kde by mali byť utečenci presídlení. Táto otázka je spájaná s ekonomickou  migráciou, veľkým počtom ľudí, ktorí údajne hľadajú vstup do rozvinutých krajín v nádeji na lepšie vyhliadky keď globálny rast spomalí.

Open Society Foundations, čo je Sorosova  neziskovka, bude mať na starosti finančné  prostriedky, uvádza sa vo vyhlásení. Všetky zisky z investícií pôjdu migrantom, presne ako to definuje programami Nadácie OSF, teda do komunitných centier v Grécku a iniciatív s cieľom poskytnúť sýrskym utečencov právne poradenstvo."Utečenci potrebujú prístup k finančným a právnym službám, vzdelávaniu a pracovným príležitostiam. Veríme, že súkromný sektor má jedinečnú pozíciu pri pomoci a budovaní infraštruktúry potrebnej k podpore týchto služieb," uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi na margo Sorosovej investície.

Súvisiace články

Aktuálne správy