Nesplnený sľub: S úplným zrušení roamingových poplatkov v Európe v roku 2017 nepočítajte

, Reuters Foto: TASR/AP

Politici z Bruselu nám rok čo rok víťazoslávne oznamujú, že tentoraz už skutočne nebudeme v rámci Európskej únie platiť poburujúco vysoké až represívne poplatky za roaming.

V roku 2013 oznámili, že v roku 2014 roamingové poplatky zrušia, nakoniec z toho nič nebolo.
V roku 2014 oznámili, že v roku 2015 roamingové poplatky zrušia, nakoniec z toho nič nebolo.
V roku 2015, na veľké prekvapenie, už nikto neohlasoval, že v roku 2016 by sa mohli roamingové poplatky zrušiť, radšej sa hneď hovorilo o roku 2017.
Teraz, v septembri 2016 sa ukázalo, že v roku 2017 sa roamingové poplatky rušiť nebudú, aspoň nie úplne.

Európska komisia zverejnila podrobný návrh z ktorého vyplýva, že od leta 2017 môžu občania únie ročne len 90 dní telefonovať, SMSkovať a využívať mobilné dáta v cudzej krajine EÚ bez toho, aby museli platiť extra poplatok. Zostávajúcich 275 dní v roku sú nútení platiť za roaming tak, ako predtým. Aby toho nebolo málo, z týchto 90 dní sa dokážete romangových poplatkov zbaviť len 30 dní v kuse. Ak teda občan únie strávi v inej krajine v kuse viac ako 30 dní po sebe, na 31. Deň mu už budú účtované roamingové poplatky.  Aby si dokázal toto imaginárne počítadlo vynulovať, musí sa jednoducho po 30 dňoch vrátiť domov. Potom opäť môže začať čerpať dni zo svojho 90-dňového rámca.


 


Poplatky, ktoré vám budú účtované mimo 90-dňového "omilosťujúceho" obdobia:
Telefónny hovor: 4 centy za minútu
SMS: 1 cent za správu
Dáta: 0,85 centov za megabajt


To sú ceny nastavené pre dovolenkárov, existujú samozrejme aj výnimky, napríklad tí, čo deno-denne dochádzajú za prácou do Rakúska, ale vo večerných hodinách sa už opätovne registrujú v domácej sieti Telekomu, Orangeu, či O2. Pokiaľ ide len o časť dňa stráveného v zahraničí, tieto sa do celkového 90 dňového limitu nezapočítavajú.  

Toto ustanovenie má zjavne za cieľ zabrániť občanov EÚ, aby sa zmluvne zaviazali nie doma, ale v  v inej, chudobnejšej krajine, ktorá ponúka aj oveľa lacnejšie tarify. Je to zvláštne, ak vezmeme do úvahy skutočnosť, ako je EÚ hrdá na jednotný trh, a na to, že každý jej občan môže mať prístup k službám členských krajín.

Telekomunikačné firmy lobujúce za ponechanie roamingových poplatkov tak dlho, ako to len bude možné, nie sú spokojné ani s takýmto návrhom. Očakávali, že oslobodenie bude limitované kratším časovým úsekom ako 90 dní. Sumy, ktoré si telekomunikačné spoločnosti účtujú za roaming, tvoria podľa Deloitte 5 až 6 percent ich príjmov.

Súvisiace články

Aktuálne správy