Fotka z mobilu a sken dokladu: Na overenie účtu už stačí bankám vaše selfie

, Business Insider Foto: TASR/AP;Tomáš Halász

Banka HSBC umožňuje firemným zákazníkom overiť svoju identitu pri otvorení účtu tým, že sa odfotia. Podobne ako, ako to stačí pri otvorení účtu pri populárnom zdieľaní domácnosti cez Airbnb.

Vo vyhlásení pre Business Insider banka uviedla, že firemní zákazníci budú mať možnosť prostredníctvom mobilnej bankovej aplikácie svoju identitu pri otvorení účtu dokladovať jednoduchým cvaknutím sa na svojom telefóne, namiesto toho, aby využili biometrické metódy, napríklad pomocou odtlačku prsta.

Pomocou technológie na skenovanie tváre bude banka posudzovať, či sa zhoduje s údajmi na preukaze totožnosti, ktorý bol do systému nahraný zákazníkom. Ide o rovnaký proces, aký využíva pri overovaní účtu Airbnb.

Počas niekoľkých posledných rokov banky stupňovali úsilie pri zavádzaní biometrických prvkov do procesu zabezpečenia s cieľom, aby účty klientov boli bezpečnejšie a ich údaje v systémy sa nedali hackermi jednoducho zneužiť pri podvodoch.  

Minulý týždeň Svetové ekonomické fórum (WEF) vo svojej správe "Budúcnosť finančnej  infraštruktúry" uviedlo, že biometrické technológie sú jedným z kľúčových vecí, na ktoré sa budú finančné služby v priebehu niekoľkých nasledujúcich desaťročí sústrediť. Začiatkom tohto roka na zasadnutí WEF v Davose vo Švajčiarsku, sa jeden z najvýznamnejších odborníkov na počítačovú bezpečnosť  pre Business Insider vyjadril, že veľký pokrok pre našu bezpečnosť predstavuje potenciálne skoncovanie s heslami a nástup biometrie vo väčšom rozsahu, napríklad rozpoznávanie hlasu a odtlačky prstov.

"Je čas, aby sme našli spôsoby, ako sa zbaviť hesiel. Už totiž nie sú životaschopné a ak vezmem do úvahy, v akom rozsahu už žijeme naše životy on-line, musíme nájsť spôsoby, ako ich urobiť bezpečnejšie. Koniec koncov, stačí popremýšľať o tom, ako veľa hesiel používame a nakoľko náročné je si ich všetky pamätať. Dokonca ja sám som musel neraz úplne vymazať a zvoliť si nové heslo, pretože som si ich už nedokázal zapamätať," povedal Malcolm Marshall, šéf globálneho oddelenia kybernetickej bezpečnosti z Veľkej štvorky, účtovnej a poradenskej  spoločnosti KPMG. 

Súvisiace články

Aktuálne správy