Hospodárstvo USA v druhom štvrťroku vzrástlo iba o 1,1 %

Predchádzajúci odhad naznačoval, že americká ekonomika za apríl až jún posilnila o 1,2 %.

Americká ekonomika v druhom kvartáli posilnila iba o 1,1 percenta. Informovalo o tom v piatok ministerstvo obchodu USA, ktoré tak smerom nadol zredukovalo svoj minulomesačný odhad. Predošlé údaje naznačovali, že hospodárstvo krajiny v druhom štvrťroku posilnilo o 1,2 percenta. Dôvodom slabého rastu amerického hrubého domáceho produktu (HDP) počas apríla až júna bolo to, že firmy výrazne zredukovali stav svojich zásob a menej investovali do nových budov a zariadení.

Zníženie stavu zásob a investícií vykompenzovali spotrebitelia, ktorých výdavky rástli najrýchlejšie za šesť kvartálov. Signalizuje to, že stabilná tvorba pracovných miest a mierny rast miezd podporujú zdravý dopyt, ktorý by mohol viesť k rýchlejšiemu rastu ekonomiky v druhej polovici roka. Výdavky amerických spotrebiteľov v druhom kvartáli posilnili o 4,4 percenta, čo bolo mierne výraznejšie, ako naznačoval minulomesačný odhad.

Ekonómovia prognózujú, že rast hospodárstva USA by sa mal v treťom a štvrtom kvartáli zrýchliť a dosiahnuť medziročné tempo zhruba 2,5 percenta.

Za celý prvý polrok tohto roka americký HDP oproti rovnakému obdobiu vlaňajška posilnil iba o 1 percento. V minulom roku sa ekonomika USA zväčšila o 2,6 percenta. Slabý prvý polrok jasne ukazuje na to, že ekonomika USA nie je schopná dosiahnuť silný udržateľný rast od recesie, ktorá sa skončila pred siedmimi rokmi. Ide o najpomalšie zotavovanie od druhej svetovej vojny. Celoročný rast hospodárstva USA neprekročil úroveň 3 percent už od roku 2005.

Súvisiace články

Aktuálne správy