Rast ekonomiky USA ostal v 2. kvartáli pomalý

Rast ekonomiky USA zostal v 2. kvartáli pomalý a dokonca bol o niečo slabší, ako naznačoval rýchly odhad. Firmy totiž prudko zredukovali svoje zásoby a menej investovali do novej techniky a budov. Informovala o tom agentúra AP.
Podľa spresnených údajov amerického ministerstva obchodu sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov za tri mesiace do konca júna zvýšil medziročne o 1,1 %, a nie o 1,2 %, ako signalizovali predbežné údaje.
Ministerstvo už koncom júla revidovalo údaje za prvé tri mesiace roka, keď sa HDP zvýšil len o 0,8 % namiesto o 1,1 %.
Rast ekonomiky podporili najmä spotrebiteľské výdavky, zatiaľ čo firmy svoje výdavky obmedzili a skladové zásoby zredukovali najstrmšie od jesene 2011.
Za celý 1. polrok americká ekonomika vzrástla len o 1 %, oveľa pomalšie ako vlani, keď expandovala o 2,6 %. Tento slabý výkon je nepríjemným dôkazom, že sa najväčšiemu svetovému hospodárstvu ani sedem rokov po recesii nedarí nabrať výraznejšie a udržateľné tempo. Rast americkej ekonomiky od roku 2005 neprekročil 3 %.
Analytici však predpovedajú, že vďaka robustnému rastu spotrebiteľských výdavkov, ktoré sú motorom hospodárstva, a oživeniu budovania skladových zásob, po predchádzajúcom vyprázdnení skladov, by americká ekonomika mohla v tomto a poslednom kvartáli roka zrýchliť a vzrásť o 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy