EK vlani dostala 3 049 hlásení o potravinových rizikách

Ako priblížila Európska komisia, až 775 sa týkalo závažných zdravotných rizík. Zo Slovenska bolo 34 notifikácií.

Medzi najčastejšie nahlasované riziká v potravinách v EÚ vlani patrili ortuť v rybách, aflatoxíny v orieškoch a salmonelóza v ovocí a zelenine. Vyplýva to z výročnej správy Európskeho systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF) za rok 2015. Európska komisia vlani vďaka tomuto systému dostala 3 049 oznámení o možných rizikách, ktoré predstavujú potraviny a krmivá. Až 775 sa týkalo závažných zdravotných rizík. Zo Slovenska bolo 34 notifikácií.

Systém RASFF bol spustený pred 37 rokmi. Ako priblížila Európska komisia, funguje nepretržite 24 hodín denne, 7 dní v týždni. „Prostredníctvom tohto systému sa kontrolné organy členských štátov informujú o akýchkoľvek podozrivých tovaroch. Systém včasného varovania umožňuje, aby štátne orgány vedeli včas zakročiť (stiahnutie škodlivých potravín z obchodov),“ vysvetlila Barbora Belovická z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR.

Ak sa odhalí vážny a pretrvávajúci problém, Európska komisia zašle vnútroštátnym orgánom príslušnej tretej krajiny list so žiadosťou o urýchlené prijatie nápravných opatrení.

RASFF zohral dôležitú úlohu napríklad pri otravách metanolom v ČR alebo aj pri škandále s konským mäsom. „Nové výzvy ako napríklad globalizácia, potravinové podvody, či elektronický predaj si vyžadujú ďalšiu a užšiu spoluprácu medzi RASFF a vládnymi systémami, ktoré sa zaoberajú potravinovou bezpečnosťou a verejným zdravím,“ uzavrela Belovická.

Súvisiace články

Aktuálne správy