Nie sú prachy ako prachy: 7 vecí, pre ktoré nie je dobré držať hotovosť

, MarketWatch Foto: thinkstock

Je to ošemetná téma. Všetci predsa milujeme hotovosť, a v niektorých ohľadoch, jej nikdy nemôže byť priveľa. Okrem prípadov, keď to možné je.

Začnime tým, že hotovosť sa nedá považovať za dobrú investíciu. Nepomôže vám k rastu bohatstva. Naopak, vďaka inflácii prakticky zaručuje, že jej kúpna sila klesá. Aby sme vám pomohli popremýšľať o svojich peniazoch, tu je sedem zaujímavých aspektov o hotovosti.

1. Hotovosť je ako dobré jedlo
Dokáže nám navodiť dobrý pocit, pocit bezpečia. Niekedy nám dáva právo chvastať sa. Napríklad keď niektorí investori mali to šťastie, a väčšinu svojich investícií mali v roku 2008 v hotovosti. Ich kolegovia, ktorí to šťastie nemali, prišli natrvalo o 20 – 40 % svojho portfólia. Avšak, ak stále sedia na hotovosti, v dôsledku predaja akcií v roku 2008 a 2009, už im tieto peniaze neurobili žiadnu ďalšiu láskavosť. Odporúčam preto návrat na trh, ale vyhnúť sa nákupu všetkého, čo by sa neskôr ukázalo, že včase nákupu to malo najvyššiu cenu.

2. Niekedy aj držanie značného množstva hotovosti dáva zmysel ako investícia
Hovorí sa, že časovanie trhu nefunguje, nikto nevie odhadnúť vrcholy a dná jednotlivých cyklov. Systém správneho načasovania vám dokáže dať príkaz opustiť pozíciu v akciách, či dlhopisoch a stiahnuť sa do bezpečnejšej hotovosti, až kým systém indikuje, že je čas znovu nakúpiť. Avšak, ja si nemyslím, že existuje viac ako jeden zo sto investorov, ktorý by sa dokázal úspešne vysporiadať s emóciami pri načasovaní.

3. Sú obdobia, kedy aj najväčší odporcovia hotovosti sú príliš opatrní
Čo to presnejšie znamená? Odmietajú prijať aj tie relatívne malé investičné riziká, kedy by mali akcie v ich portfóliách zastúpenie na úrovni 20 až 30 %. Takýmto ľuďom sa nedarí dosiahnuť, aby finančné trhy pracovali v ich prospech. Ich krátkodobý komfort im môže siahnuť na dlhodobejší výnos.

4. Pri hotovosti je beh na dlhú trať mizerná investícia
V priebehu celého vášho investičného života predstavuje hotovosť najväčšie riziko straty oproti akémukoľvek nástroju z hlavných tried aktív. Kvôli inflácii kúpna sila hotovosti v ostatných 40 rokoch klesala, iným nástrojom, napríklad pokladničným poukážkam, čo je takmer bez rizika, rástla. Oveľa rozumnejšie bude, ak na dôchodok nebudete sporiť hotovosť pod matracom, ale zostavíte si zmysluplné dôchodkové portfólio.

5. Čomu hovoríte núdzový fond
Vzhľadom na to, že hotovosť negeneruje žiadny príjem a postupne stráca svoju hodnotu, mnohí ju považujú len za prostriedok vhodný na vytvorenie núdzového fondu. Pritom ale existuje veľa iných alternatív. Napríklad kombinácia hotovosti a investičného fondu, či krátkodobých dlhopisov. Istý môj starý priateľ má trochu iný pohľad na mimoriadne finančné prostriedky. Verí, že niektoré veci, ktoré sú často predvojom stavu mimoriadnej núdze, sú v skutočnosti dôsledkom nedostatočného plánovania alebo absencie núdzového vankúša. "Pravý núdzový stav pravdepodobne nenastane viac ako raz alebo dvakrát za rok, avšak nepleťte si to s mimoriadnou udalosťou. Držte si určité rezervy po ruke pre neočakávané udalosti, tou ale určite nie je oprava pokazenej práčky, čo je úplne predvídateľný jav." Môj priateľ drží svoje núdzové peniaze vo vyváženom fonde zameranom tak na akcie ako aj na dlhopisy. Umožňuje mu rýchly prístup k peniazom, keď je to potrebné, ale zároveň mu investícia zabezpečí aspoň mierny rast, a udržuje riziko na úrovni, akú akceptuje.

6. Požičajte si sami sebe
Ak máte dostatočné finančné rezervy, môžete z nich použičiavať ako banka. Aj sebe. Napríklad si z núdzového fondu požičiate peniaze začiatku roka, investujete ich a z mesačných výnosov potom splácate pôžičku späť do núdzového fondu.

7. Hotovosť sa dlho nezohreje vo vreckách niektorých ľudí
Mali by ste byť preto na pozore. Pravdepodobne viete, aké budú vaše reakcie, alebo reakcie vášho partnera, ak začnete míňať oveľa viac, než je obvyklé. Neviem, nakoľko sa model vašich výdavkov mení s ohľadom na vzostupy a pády na bežnom účte, ale ak predstavuje hŕba väčšej hotovosti pre vás potenciálne pokušenie, mali by ste peniaze držať na účte a nastaviť si výber tak, aby ste museli ísť osobne do banky, ak potrebujete hotovosť. Prípadne si peniaze uložiť s krátkodobou viazanosťou, aby ste mali motiváciu na ne nesiahať, kým viazanosť neskončí. Je preto lepšie, ak niekomu darujete peniaze, napríklad ako podpora vnúčaťa, po istých pravideľných dávkach, ako väčšiu sumu raz ročne. Znížite tým riziko, že tieto peniaze minú rýchlejšie, než je "zdravé".

Autorom je Paul Merriman, zakladateľ Merriman Wealth Management, investičnej poradenskej  firmy a autor mnohých kníh o investovaní. 

Súvisiace články

Aktuálne správy