Pohľad na aktuálne portfólio miliardára: Soros vsádza na krach burzy

, MarketWatch Foto: SITA/AP

Podľa dokumentov zverejnených americkou komisiou na dohľad trhu short zo strany Sorosa sa týka, okrem iného, aj amerického akciového indexu S&P 500.

Už sme informovali o tom, že George Soros v druhom štvrťroku vykázal mierny pokles nadšenia voči zlatým investíciám, rovnako sa zbavoval aj akcií Amazon, eBay a Apple. Avšak tieto investície neboli jediné, ktorým Soros prestáva veriť. 

Sorosove obavy o americkú ekonomiku sa ukázali už v prvom štvrťroku tohto roka, na základe zverejnených údajov znížil svoju pozíciu v amerických akciách o viac ako tretinu, v jeho Soros Fund Management klesol podiel akcií na konci prvého štvrťroka o 37 % na 3,5 miliárd dolárov.

Jeho negatívny postoj sa preukázal aj v tom, že viac ako zdvojnásobil nominálnu hodnotu put opcií (predaj) ETF SPDR 500, ktorý sleduje index S&P 500, čo k 31. marcu predstavovala 431 miliónov dolárov.

Podľa informácií MarketWatch koncu júna Soros ďalej zvýšil hodnotu pre shortovanie pozície v S&P 500, okrem toho zvýšil vo svojom portfóliu put opcie na cca 4 milióny SPDR 500 ETF, na konci marca to bolo len 2,1 milióna ETF. Hodnota držaných opcií za druhý štvrťrok predstavovala 839 miliónov dolárov oproti 431 miliónom v prvom štvrťroku.

Podľa agentúry Bloomberg, nie je to len americký index  S&P 500, ktorý v Maďarsku narodený investor shortuje. Podľa údajov má 1,8 milióna put opcií ETF na pokles indexu Russell 2000, rovnako drží aj put opcie za 800 000 v ETF, ktorý stavia na pokles hodnoty prašivých dlhopisov. 

Súvisiace články

Aktuálne správy