Francúzska ekonomika v 2. kvartáli stagnovala

Rast francúzskej ekonomiky sa na jar prekvapivo zastavil. Informovala o tom agentúra Reuters. Počas druhého štvrťroka, teda od apríla do konca júna, zostal hrubý domáci produkt (HDP) na úrovni predchádzajúceho kvartálu, uviedol v piatok (29.

Rast francúzskej ekonomiky sa na jar prekvapivo zastavil. Informovala o tom agentúra Reuters.
Počas druhého štvrťroka, teda od apríla do konca júna, zostal hrubý domáci produkt (HDP) na úrovni predchádzajúceho kvartálu, uviedol v piatok (29. 7.) francúzsky štatistický úrad Insee. Dôvodom stagnácie boli slabé spotrebiteľské výdavky a pokles investícií. Ekonómovia počítali v 2. kvartáli s nárastom o 0,2 %. V prvých troch mesiacoch 2016 sa HDP druhej najväčšej ekonomiky eurozóny zvýšil o 0,7 %.
Francúzsky minister financií Michel Sapin označil údaje za sklamanie. Je ich však potrebné vidieť tiež v súvislosti s mimoriadne vysokým rastom v prvých troch mesiacoch. Navyše sa vyskytli mimoriadne faktory, ako boli štrajky v rafinériách, uviedol Sapin. Reforma trhu práce prezidenta Francoisa Hollanda vyvolala prudké reakcie medzi obyvateľstvom a niektoré odbory organizovali masové štrajky. Blokáda zásobníkov palív a rafinérií viedla k výpadkom v odvetví.
Sapin však aj napriek ochladeniu ekonomiky počas jari potvrdil vládnu celoročnú prognózu rastu, ktorá počíta so zvýšením HDP o 1,5 % po 1,2-% náraste v roku 2015.
V 2. kvartáli neprišli žiadne impulzy zo strany spotrebiteľov, ktorí obmedzili svoje výdavky. Súkromná spotreba stagnovala. Firemné investície klesli v porovnaní s prvými tromi mesiacmi o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy