Maďarska centrálna banka kľúčové úrokové sadzby nezmenila

Maďarska centrálna banka (MNB) na svojom dnešnom zasadnutí ponechala kľúčové úrokové sadzby nezmenené, na rekordne nízkej úrovni, už druhý mesiac v rade. Dôvodom sú slabé inflačné tlaky. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Menový výbor banky rozhodol, že kľúčový úrok zostane na úrovni 0,9 %. Analytici takýto výsledok očakávali. Banka tento úrok znížila o 15 bázických bodov tri mesiace po sebe: v marci, v apríli aj v máji, pričom jeho marcová redukcia bola prvá po ôsmich mesiacoch.
MNB nezmenila ani sadzbu na vklady, ktoré si komerčné banky u nej uložia cez noc. Zostáva záporná na úrovni -0,5 %, čo znamená, že banky zaplatia za „zaparkovanie peňazí“ cez noc centrálnej banke úrok 0,5 %.
Medziročná miera inflácie v Maďarsku sa pohybuje okolo nuly. Banka preto zvažuje nekonvenčné opatrenia. Chce povzbudiť komerčné banky, aby poskytovali lacné úvery domácnostiam a firmám a nakupovali vládne dlhopisy.
Analytici predpovedajú, že banka po ukončení nedávneho cyklu uvoľňovania menovej politiky svoje kľúčové úrokové sadzby nebude meniť zhruba do konca roka 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy