Centrá zdieľaných služieb priberajú nových ľudí, podmienkou sú jazyky

Centrá zdieľaných podnikových služieb v krajinách V4 vrátane Slovenska zaznamenávajú rozmach. Spoločnosti priberajú nielen nových zamestnancov, ale rozširuje sa aj ich pôsobenie. Zamestnanci v tomto sektore pritom môžu zarobiť minimálne 900 eur a maximálne až 4200 eur, a to v závislosti od krajiny, v ktorej sa zamestnanec rozhodne pracovať. Vyplýva to z medzinárodného prehľadu platov, ktorý zostavila personálna agentúra Grafton Slovakia.
„Dynamika centier zdieľaných služieb sa okrem obľúbenosti zo strany uchádzačov prejavuje v počte voľných pracovných pozícií a príležitostí budúceho uplatnenia primárne v oblasti financií, starostlivosti o zákazníka a klientskej podpory,“ skonštatoval manažér Grafton Slovakia Miroslav Garaj.
Personálna agentúra sa pozrela na to, ako sa tento sektor vyvíja v jednotlivých krajinách V4. Ukázalo sa, že dôležitým kritériom pri výbere budúcich zamestnancov je pokročilá znalosť cudzích jazykov. V Českej republike sa najčastejšie vyžaduje ovládanie nemeckého, holandského a severských jazykov. V Maďarsku sa zamestnávatelia zameriavajú na kandidátov s aktívnou znalosťou bulharského a estónskeho jazyka, v Poľsku je zo strany zamestnávateľov kladený dôraz na ovládanie francúzskeho, talianskeho, španielskeho, ako i čínskeho jazyka. Na Slovensku spoločnosti v tejto oblasti najčastejšie vyžadujú znalosti nemeckého, rumunského a poľského jazyka.
Výška platov v spoločnostiach v tejto oblasti sa pritom líši v závislosti od pozície aj krajiny, v ktorej ľudia pracujú. Napríklad manažér verejného obstarávania zarobí najviac vo Varšave, kde sa jeho maximálny plat podľa prieskumu môže vyšplhať až na 4200 eur. V Bratislave predstavuje 3800 eur. Menej zarábajú koordinátori objednávok, ktorí však musia ovládať cudzí jazyk. Zatiaľ čo minimálny zárobok na tejto pozícii v Bratislave dosahuje 900 eur, vo Varšave sa pohybuje na úrovni 1100 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy