Pád libry po brexite dvíha aj ceny obľúbenej pochúťky fish & chips

Negatívne dôsledky referenda o odchode Británie u Európskej únie (EÚ) sa začínajú prejavovať aj tam, kde ich voliči vôbec nečakali. A to vo forme vyšších cien za obľúbenú ostrovnú pochúťku fish & chips, teda vyprážanú rybu s hranolkami. Pád libry po tzv. brexite totiž dvíha ceny dovážaných rýb, konštatuje agentúra Reuters.
Ceny lososov a kalamárov stúpli už pred referendom o brexite v reakcii na nepriaznivé počasie a choroby, ktoré sužujú ryby chované na farmách.
Ale po prekvapujúcom výsledku júnového referenda, v ktorom Briti rozhodli o odchode svojej krajiny z EÚ, kurz britskej libry oproti doláru klesol o 13 %. A to zvýšilo ceny importovaných rýb, vrátane tresiek. Práve z nich kuchári pripravujú známu pochúťku. Približne 10.500 reštaurácií a stánkov s rýchlym občerstvením pripraví ročne 380 miliónov porcií fish & chips.
Drvivá väčšina rýb v ponuke britských obchodov a reštaurácií je z dovozu, najmä z Nórska a Islandu. Mnohí rybári v Británii dúfajú, že brexit im uvoľní ruky zviazané kvótami EÚ, ale faktom tiež je, že väčšina rybárov na britských ostrovoch je z proeurópskeho Škótska.

Súvisiace články

Aktuálne správy