Slovenská ekonomika príde pre brexit v najbližších rokoch o 0,1 až 0,9 %

Pripravovaný odchod Veľkej Británie z EÚ, tzv. brexit môže podľa troch rôznych scenárov Inštitútu finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií ukrojiť z rastu slovenskej ekonomiky už v tomto roku 0,1 až 0,2 percentuálneho bodu (p.b.). Budúci rok sa môže negatívny vplyv pohybovať od 0 do 0,3 p.b. a celková očakávaná strata HDP Slovenska do roku 2019 predstavuje 0,1 až 0,9 %. Vyplýva to z aktuálnej analýzy odhadu vplyvu brexitu na slovenskú ekonomiku, ktorú dnes zverejnil IFP.
Do konca roka 2019, čo predstavuje horizont tejto predikcie, vznikne podľa inštitútu o maximálne 7000 pracovných miest menej. „V kontexte svižnej dynamiky trhu práce, ktorú očakáva posledná prognóza, ide len o mierny vplyv,“ zdôrazňujú analytici rezortu financií. Silnejší nominálny kurz tiež zníži dovezenú infláciu, vďaka čomu porastú ceny v každom roku pomalšie o 0,1 % až 0,4 %, predpokladá IFP.
Inštitút zároveň upozorňuje, že vyčíslenie ekonomických dopadov brexitu na krajiny EÚ je sprevádzané veľkou neistotou a rozptyly odhadov rôznych inštitúcií sú veľmi vysoké. IFP preto pracuje s troma rôznymi scenármi – optimistickým, realistickým a pesimistickým.
„Pri naplnení predpokladov stredného, realistického scenára IFP bude rast HDP Slovenska nižší o 0,1 p. b. v tomto i budúcom roku. Kumulatívna strata HDP by na horizonte prognózy v tomto prípade dosiahla 0,5 %,“ avizuje inštitút. Zamestnanosť by bola v tomto období celkovo nižšia o 0,2 %, čo predstavuje o takmer 4000 pracovných miest menej. Inflácia na celom horizonte prognózy by spomalila o 0,9 p. b.
Brexit negatívne zasiahne slovenskú ekonomiku viacerými spôsobmi. „Spomalenie britskej ekonomiky bude mať priamy dopad na našich exportérov. Výraznejší efekt však naša ekonomika pocíti sekundárne prostredníctvom spomalenia našich hlavných obchodných partnerov,“ vysvetľuje IFP. Dôležitý bude tiež vplyv z nárastu neistoty a oslabenia dôvery investorov aj spotrebiteľov v Británii aj ostatných krajinách EÚ.
Veľká Británia je siedmym najvýznamnejším obchodným partnerom SR, keď do nej vlani smerovalo 5,5 % vývozu Slovenska. Export do tejto krajiny prevyšuje import o viac než 2,7 miliardy eur, čo je druhý najväčší prebytok obchodnej bilancie SR. Takmer polovicu exportu do Británie tvoria automobily. Ďalšou dôležitou vývoznou položkou je elektronika.
„Automobily rovnako ako elektronika patria medzi produkty citlivo reagujúce na cenové zmeny. Depreciácia libry zníži atraktivitu a dostupnosť našich produktov pre britských spotrebiteľov. Zároveň ide o produkty dlhodobej spotreby, nákupy ktorých spotrebitelia odkladajú ako prvé,“ varuje IFP.

Súvisiace články

Aktuálne správy