Počet nových nezamestnaných v USA sa nezmenil

Počet nových žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti v USA minulý týždeň zostal na úrovni 254 tis., čo je najmenej od polovice apríla.

Počet nových nezamestnaných Američanov žiadajúcich o štátnu podporu sa minulý týždeň nezmenil a zostal na najnižšej úrovni od polovice apríla. Ministerstvo práce USA vo štvrtok informovalo, že počet nových žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti zostal na úrovni 254 tisíc. Počet nových nezamestnaných Američanov je pod hranicou 300 tis. už 71 týždňov po sebe, čo je najdlhšie obdobie od roku 1973.

Minulý týždeň americká vládna správa ukázala, že zamestnávatelia v krajine v júni vytvorili 287 tis. nových pracovných miest. Bol to najvýraznejší prírastok za osem mesiacov. Dobrý júnový výkon pri tvorbe pracovných pozícií tak zmiernil obavy z možného spomalenia ekonomiky. Avšak napriek júnovej silnej tvorbe nových miest prírastok pracovných pozícií sa v uplynulých mesiacoch spomalil v porovnaní s rýchlym minuloročným tempom. Ekonómovia ale hovoria, že to sa dalo očakávať vzhľadom na fakt, že americká ekonomika rastie už ôsmy rok. Analytici odhadujú, že za druhý kvartál hrubý domáci produkt USA vykáže rast viac ako 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy