Budúcnosť patrí službám: Najdôležitejšia dohoda o voľnom obchode, o ktorej ste zrejme nikdy nepočuli

, politico Foto: TASR/AP

Dohoda o obchode so službami je pripravovaná do značnej miery pod rúškom tajnosti. Takmer dve desiatky krajín strávili posledné tri roky hádkami o nastavení pravidiel, ktoré by upravovali obchod so službami pre väčšinu sveta pre nasledujúce desaťročie. Napriek tomu ste pravdepodobne o TiSA nikdy nepočuli.

Ostatné mamutie obchodné dohody vyvolali demonštrácie v celej EÚ a USA, naopak technické podmienky Dohody o obchode so službami sú v rôznom štádiu rozpracovanosti a do značnej miery zahalené rúškom tajomstva. Už 18. kolo rokovaní sa uzatvorilo 3. júna, ďalšie kolo začína v piatok a vyjednávači spolu s ministrami členských štátov sa zdá, že idú tvrdo za cieľom, uzavrieť dohodu do konca roka. V októbri by mali vyjednávači predložiť novú ponuku prístupu na trh širšej diskusii. V novembri sa strany znovu stretnú v Ženeve a potom opäť v decembri.

Spojené štáty žiadajú vynechať Čínu z obchodu, rovnako ako to urobili pri Trans-tichomorskom partnerstve, dohode o voľnom obchode medzi Washingtonom a 11 ďalšími krajinami. Európska únia ale chce do dohody zahrnúť aj Čínu. Teraz, keď Peking nemá možnosť pripojiť sa k rokovanim, ak sa bude chcieť pridať do spolku, bude musieť prijať stanovené pravidlá bez akýchkoľvek pripomienok.

Aj keď platforma Wikileaks vystavila kópiu návrhu, niektoré z navrhovaných kapitol, ide stále o dobre utajovanú dohodu. Spornými zostávajú otázky ako je prístup k námornému sektoru USA, pravidlá pre ochranu osobných údajov Európskej únie a e-commerce. "Väčšina obchodnej dohody obsahuje kapitolu o službách. Ale tiež sa očakáva, že rokovania, povedú k odstráneniu regulačných rozdielov, ako zbytočných prekážok obchodu v oblastiach, ako sú poľnohospodárske produkty," povedal Joshua Meltzer, vedúci pracovník v Brookings Institute, poukazujúc na hlavné sporné body v rohovoroch o podobnej dohode, TTIP, ktoré sa aktuálne vedú medzi USA a EÚ.

Aj TiSA má niekoľko sporných bodov a prekážok obchodu so službami, ako sú podmienky, za ktorých by právnici z Nórska mohli byť schopní vykonávať prax v USA, alebo nemeckí inžinieri by dokázali získať jednoduchší prístup k vízam do Mexika. "Ľudia jednoducho nechápu dlhodobé dôsledky takejto dohody," dodal Meltzer.

Jedna z mála skupín, ktoré vyjadrili obavy z TiSA je Európska organizácia spotrebiteľov (BEUC). "Obávame sa, že TiSA obmedzí v budúcnosti schopnosť EÚ a jej členských štátov, zachovať svoje právo na reguláciu," uviedol hovorca BEUC Johannes Kleis. Niektoré z rokujúcich strán navrhujú opatrenia povoľujúce poskytnutie služby, vychádzajúc z "objektívnych" a "transparentných" kritérií. Potenciálne to otvára nebezpečenstvo pre EÚ. "Povedzme, že EÚ plánuje prijať zákony pre určitú službu, na základe ktorých budú musieť dodržiavať prísnejšie normy na ochranu spotrebiteľa a že takáto právna úprava ovplyvní obchod s partnerom TiSA. Tento obchodný partner by mohol vyzvať EÚ znížiť svoje ambície s tým, že zavedenie takýchto opatrení nebolo nutné," cituje Kleisa portál politico.

TiSA tiež hovorí o tom, ako to platforma, akou je napríklad Amazon, či akýkoľvek iný e-commerce subjekt, môže nakladať s dátami z nákupu v Európe alebo v Austrálii. V súčasnosti je problematika dátových tokov problematickým bodom v rokovaniach TiSA, USA a EÚ sú v priamom rozpore. Kým americký prístup uprednostňuje voľný tok dát, EÚ je ochotná pripustiť len obmedzené dátové prenosy. Podľa vyjednávačov, ktorí sa zúčastnili 18. kola, EÚ očakáva schválenie tzv. "bezpečnostného štítu," ktorý by vyžadoval od spoločností, ktoré prenášajú údaje cez Atlantik, ochranu osobných údajov v súlade s legislatívou v EÚ. Európska komisia oznámila, že je pravdepodobné, že rokovania o dátových tokoch by mohli dospieť k záveru počas nasledujúcich kôl rozhovorov. 

To je negatívna správa hneď z niekoľkých hľadísk. "Ak by sa takáto dohoda dosiahla, bolo by to nezvratné, a to nás znepokojuje," hovorí Myriam Vander Stichele z mimovládne organizácie Somo pre výskum nadnárodných korporácií.

Európska komisia uisťuje, že sa zaväzuje chrániť verejné služby a že každé rozhodnutie o deregulácii alebo privatizácii bude záležať na rozhodnutí národnej alebo miestnej správy. "EÚ nikdy neprijala záväzky týkajúce verejne financovanej zdravotníckej služby alebo poistenia v žiadnej zo svojich dohôd o voľnom obchode a nemá v úmysle tak urobiť ani v budúcnosti," uvádza Komisia vo vyhlásení.

Ak TiSA jedného dňa nadobudne platnosť, budú mať krajiny, ktoré predstavujú 70 percent svetového obchodu so službami, spoločný súbor pravidiel na tieto služby, čo im prinesie veľmi silný vplyv na krajiny mimo paktu. "Je takmer isté, že krajiny mimo TiSA budú chcieť prístup na najväčší spoločný trh služieb na planéte," myslí si úradník, ktorý sa zúčastnil zatiaľ posledného kola rokovaní v Ženeve. 

Ale konečný cieľ dohody je ešte ambicióznejší. "Ak táto dohoda nadobudne platnosť, dúfame, že sa  integruje do Svetovej obchodnej organizácie, inými slovami, za svoje pravidlá ju prijme všetkých 162 členov WTO a stane meradlom pre globálny obchod so službami," povedal jeden zo zdrojov Európskej  komisie pre politico.

Počas ostatných 20 rokov sa obchodné dohody presunuli z toho, čo je známe ako mnohostranný prístup. Posun bol reakciou na veľmi pomalý pokrok v mnohostranných obchodných dohodách, vzhľadom na to, že všetky krajiny majú de facto právo veta. V posledných dvoch desaťročiach sa pokrok v oblasti služieb zastavil. "TiSA je príležitosť pre Európu, aby upevnila svoje postavenie svetového lídra v oblasti obchodu so službami," to sú slová Viviane Redingovej, poslankyne EP. Podľa kresťanskej demokratky "musíme byť dnes tvorcovia štandardov a nie zajtra tí, kto prikývne na zavedené štandardy."

Obchod so službami tvorí pätinu svetového obchodu, číslo, ktoré by podľa predpokladov malo rásť v nasledujúcich desaťročiach, ako sa rozvojové krajiny posunú od výrobných a priemyselných ekonomík k ekonomikám založených na službách.

Medzinárodný vývoz služieb bol ocenený v roku 2015 na približne 5 biliónov dolárov, čo je zvýšenie takmer o päť percent z predchádzajúceho roka. Potvrdzujú to najčerstvejšie dostupné údaje Svetovej obchodnej organizácie. Dnes tvorí takmer 80 percent amerického hrubého domáceho produktu a 75 percent HDP Európskej únie sektor služieb.

Pre pochopenie dôležitosti TiSA pomôže pohľad na to, kto sedí okolo stola, a kto chýba. Peking mohol byť súčasťou rokovaní, ktoré začali pred troma rokmi, ale USA mu zablokovali prístup. Istú nevôlu ale prejavili aj ostatní partneri, vrátane zástupcov EÚ. "Čína je stále v hre. Ak by bola prizvaná do procesu rokovaní, USA bude musieť vyjednávať s prihliadnutím na úplne inú pozíciu, akú má dnes," vysvetľuje vyjednávač zo Ženevy, ktorý si neželal byť menovaný. "Američania chcú presadiť pravidlá a potom každú krajinu, ktorá chce vstúpiť do TiSA jednoducho prinútiť riadiť sa nimi." Existuje mnoho potenciálnych nezhôd medzi USA a Čínou. Jednou z nich sú spomínané dátové toky. Spojené štáty mali ťažkú pozíciu už v rokovaniach ohľadom tejto otázky s Európskou úniou. Ak by mali podobné vyjednávania prebehnúť s Čínou, krajinou, kde sú všetky dáta citlivo riadené centrálnou vládou, rozdiel by bol obrovský.

Súvisiace články

Aktuálne správy