Kým nezamestnanosť v Európe klesá, vyrovnávajú sa mzdy v priemysle

Nezamestnanosť na Slovensku za posledných šesť rokov klesla o 34,7 %. Rovnaký pokles zaznamenalo aj Poľsko. Výraznejší úbytok ľudí bez práce však malo Maďarsko či Česká republika. Krajiny v Európe tak zaznamenávajú pokles nezamestnanosti, súčasne sa vyrovnávajú aj mzdy v priemysle. Vyplýva to z aktuálnej publikácie personálnej agentúry Express People.
Slovensko okrem poklesu nezamestnanosti za ostatnými európskymi krajinami nezaostáva ani v raste minimálnej mzdy. Tá za posledných šesť rokov stúpla o 31,6 % na súčasných 405 eur. Ako vyplýva z publikácie, najvýraznejší rast minimálnej mzdy však zaznamenalo spomedzi skúmaných krajín Bulharsko, kde sa zvýšila za posledných šesť rokov až o 75 % na 215 eur. Minimálna mzda najmenej narástla v Českej republike, a to len o 17,6 %. „Trendovo možno konštatovať, že slabšie trhy práce budú vykazovať rovnaké znaky, akými sú klesajúca nezamestnanosť a rastúce mzdy, ako krajiny, ktoré vykazujú rekordné čísla v týchto parametroch,“ zhodnotil výkonný riaditeľ personálnej agentúry Peter Dosedla.
Táto tendencia je podľa jeho slov badateľná aj na vývoji priemernej výšky mzdy v priemysle. Súčasný priemer na Slovensku predstavuje 978 eur, v Českej republike 975 eur a v Poľsku 950 eur. V roku 2010 bola pritom priemerná mzda v priemysle na Slovensku 794 eur a v Poľsku 788 eur, kým zamestnanci v priemysle si v Českej republike zarobili priemerne 934 eur. Za posledných šesť rokov sa však podľa personálnej agentúry dorovnal rozdiel medzi priemernými mzdami v priemysle na Slovensku, v Českej republike a Poľsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy