Víťazi a porazení: Tretina všetkých vládnych dlhopisov vám zaručí stratu

, quartz Foto: SITA/AP

Ak by ste náhodne nakúpili vládne dlhopisy, je tu šanca tri ku jednej, že ak ich podržíte do splatnosti, prídete o svoje peniaze.

To znamená, že ide asi o tretinu verejného dlhu všetkých vyspelých krajín, čo je viac ako 7 biliónov dolárov, pokiaľ ide o trhovú hodnotu, ak sa pozrieme na záporné výnosy, píšu analytici Citi. To znamená, že investori platia dlžníkom, aby im mohli požičiavať. Dnes kúpia dlhopis za 100 a o niekoľko rokov neskôr sa im vráti 99. V eurozóne sa viac ako polovica všetkých nesplatených dlhopisov účtuje v negatívnom pásme.

Ceny dlhopisov sa pohybujú v opačnom smere, ako ceny. Záporné výnosy sú ďalší spôsob, ako povedať, že ceny týchto dlhopisov vzrástli a sú dnes naozaj vysoké. Situácia odráža obavy medzi investormi, ktorí sú ochotní oželieť malú stratu skôr, než riskovať, že sa im naplní šanca zisku, ak svoje peniaze uložia do iných aktív.

Brexit je v súčasnosti najaktuálnejšie strašidlo na trhoch. Investori radšej nakupujú dlhopisy z bezpečných útočísk, ako je Švajčiarsko, Japonsko, Nemecko a USA, ktoré ale v ostatnom čase búrajú nové rekordy pokiaľ ide o nízke výnosy. Výnos švajčiarskeho vládneho 50-ročného dlhopisu v ostatnom čase klesol pod nulu. Päťdesiatročného!

Súvisiace články

Aktuálne správy