Ceny ropy vzrástli, cena Brentu sa obchoduje na úrovni 49,50 USD/barel

Ceny ropy dnes vzrástli, keď ich podporili informácie o poklese zásob komodity v USA, ako aj o oslabení kurzu dolára. Aj naďalej však na trhy pôsobia obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky, k čomu prispeli aj najnovšie informácie o priemyselnej produkcii v Nemecku. Informovala o tom agentúra Reuters.
Nemecká priemyselná produkcia v máji oproti predchádzajúcemu mesiacu nečakane klesla. Pokles predstavoval 1,3 %. V apríli ešte zaznamenala rast o 0,5 % a ekonómovia opäť počítali s rastom, aj keď miernejším na úrovni 0,1 %. Nečakaný májový údaj predstavoval najstrmší pokles priemyselnej produkcie od augusta 2014.
Situáciu ale vylepšili údaje z Amerického ropného inštitútu (API), podľa ktorého zásoby ropy v USA za minulý týždeň klesli o 6,7 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Ropné zásoby sa tak znížili už siedmy týždeň po sebe. Okrem toho trhy podporil aj pokles kurzu dolára.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri vzrástla do 10.57 h SELČ oproti stredajšej uzávierke (6.7.) o 70 centov na 49,50 USD (44,72 eura) za barel. Zvýšila sa aj cena americkej ľahkej ropy WTI s augustovým kontraktom. Vzrástla o 65 centov na 48,08 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy