Maloobchodné tržby v eurozóne zrýchlili v máji rast na 0,4 %

Maloobchodné tržby v eurozóne pokračovali v máji v raste, pričom tempo rastu sa v porovnaní s aprílom zrýchlilo. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.
Maloobchodné tržby v eurozóne vzrástli po úprave o sezónne vplyvy v máji medzimesačne o 0,4 % po 0,2-% raste v apríli. Eurostat zároveň revidoval smerom nahor údaje za apríl, za ktorý pôvodne uvádzal stagnáciu.
Pod zrýchlenie rastu maloobchodných tržieb sa podpísali nepotravinové produkty. Tržby z ich predaja vzrástli medzimesačne o 0,7 %, zatiaľ čo tržby z predaja potravín, nápojov a tabakových výrobkov sa v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom nemenili.
Na medziročnej báze sa rast maloobchodných tržieb zrýchlil v máji na 1,6 % z 1,4 % v predchádzajúcom mesiaci. Tempo rastu ale nedosiahlo úroveň, s ktorou počítali ekonómovia. Tí očakávali zrýchlenie rastu na 1,7 %.
Čo sa týka širšej Európskej únie, maloobchodné tržby zaznamenali v máji rovnaké medzimesačné tempo rastu ako v eurozóne, teda 0,4 %. Na rozdiel od eurozóny sa však rast spomalil, keďže v apríli predstavoval 0,6 %. Medziročne sa maloobchodné tržby v EÚ zvýšili v máji o 2,8 %.
Z členských krajín EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, najvýraznejší medzimesačný rast maloobchodných tržieb dosiahli Švédsko (2,1 %), Estónsko (1,5 %) a Írsko (1,3 %). Najväčší pokles zasa zaznamenali Portugalsko (1,7 %), Rumunsko (1,6 %) a Dánsko (1,1 %).
V medziročnom porovnaní najvyšší rast maloobchodných tržieb evidovali Rumunsko (13,8 %), Luxembursko (10 %) a Estónsko (7 %). Pokles zaznamenalo Belgicko, a to o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy