Aktivita súkromného sektora eurozóny v júni stagnovala

Aktivita súkromného sektora eurozóny minulý mesiac stagnovala. Ukázali to dnes zverejnené konečné údaje agentúry Markit Economics. Informoval o tom portál RTTNews.
Kompozitný index nákupných manažérov v eurozóne, ktorý zahrňuje aktivitu vo výrobnom sektore aj v sektore služieb, dosiahol v júni 53,1 bodu. To je rovnaká hodnota ako v máji. Výsledok je zároveň lepší, než uvádzal prvý odhad, ktorý naznačoval spomalenie rastu súkromného sektora. Rýchly odhad stanovil totiž index za mesiac jún na úrovni 52,8 bodu. V prípade, že by sa táto hodnota indexu potvrdila, bol by to najslabší rast aktivity v súkromnom sektore eurozóny za posledných 17 mesiacov.
V sektore služieb sa rast aktivity oproti máju spomalil, čo naznačoval už rýchly odhad, spomalenie však podľa konečných údajov nebolo také výrazné. Zatiaľ čo v rýchlom odhade dosiahol index nákupných manažérov pre sektor služieb eurozóny 52,4 bodu, po revízii dosiahol 52,8 bodu. Na porovnanie, v máji predstavoval index 53,3 bodu.
Z dvoch najsilnejších ekonomík eurozóny pokračoval súkromný sektor v raste v Nemecku. Naopak, vo Francúzsku aktivita súkromného sektora klesla.
Kompozitný index nákupných manažérov v Nemecku dosiahol v júni 54,4 bodu. To je síce mierny pokles oproti máju, keď zaznamenal 54,5 bodu, no v porovnaní s pôvodným odhadom je výsledok lepší. Rýchly odhad za jún stanovil hodnotu indexu na 54,1 bodu.
V prípade Francúzska je však vývoj iný. Kompozitný index klesol v júni na 49,6 bodu z 50,9 bodu v predchádzajúcom mesiaci. To znamená pokles aktivity v sektore, nakoľko rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Oproti pôvodnému odhadu je však výsledok o niečo lepší, keďže rýchly odhad stanovil kompozitný index na úrovni 49,4 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy