Banky majú naďalej platiť odvod vo výške 0,2 %, SBA s tým nesúhlasí

Banky na Slovensku by mali platiť bankový odvod v súčasnej výške 0,2 % aj v nasledujúcich rokoch. Počíta s tým novela zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií, ktorú predložil rezort financií do medzirezortného pripomienkového konania. Slovenská banková asociácia (SBA) s  pripravovanou zmenou nesúhlasí. Je presvedčená, že povedie k stopercentnému zvýšeniu nákladov bankového sektora. Pôvodne sa totiž mala sadzba po vyzbieraní stanoveného objemu financií znížiť na 0,1 %.
Sadzba odvodu na roky 2017 až 2020 by však podľa návrhu ministerstva financií mala byť naďalej vo výške 0,2 %. „Navrhuje sa ponechanie sadzby osobitného odvodu bánk na ďalšie kalendárne roky na úrovni súčasného koeficienta a časovo obmedziť jeho platenie a zároveň zrušiť ustanovenia o tzv. degresii sadzby bankového odvodu v závislosti od dosiahnutia sumy uhradeného odvodu a úrovne definovaného ukazovateľa, ktorým je podiel uhradených odvodov na celkových aktívach bankového sektora SR,“ spresnilo Ministerstvo financií (MF) SR.
Rezort tento krok odôvodňuje potrebou navýšenia zdrojov na financovanie prípadných kríz v budúcnosti. „Cieľom návrhu zákona je zabezpečiť, aby bankový sektor primerane prispieval k financovaniu nákladov na riešenie možných finančných kríz a aby sa tak odstránilo spoliehanie sa na finančné prostriedky daňovníkov,“ zdôvodnilo ministerstvo.
SBA vo svojom stanovisku upozornila, že bankový sektor na Slovensku je zdravý a patrí k najstabilnejším v EÚ. Zároveň asociácií nie sú známe žiadne nové skutočnosti, ktoré by opodstatňovali nevyhnutnosť takéhoto zaťaženia. „Zvýšenie tzv. bankového odvodu predstavuje potenciálne riziko pre stabilitu domáceho bankového sektora, ohrozuje schopnosť bánk financovať rast ekonomiky a zhoršuje konkurencieschopnosť slovenských bánk na jednotnom trhu Európskej únie,“ uviedol výkonný riaditeľ SBA Ladislav Unčovský.
Asociácia vypočítala, že ak by sadzba odvodu klesla v budúcom roku na očakávaných 0,10 %, banky by celkovo zaplatili 61,7 milióna eur. Ak však zostane na úrovni 0,2 %, zaplatia celkovo 123,4 milióna eur. Podľa údajov SBA v tomto roku finančné domy na Slovensku zaplatia na odvode 117,5 milióna eur.
Podľa bankovej asociácie finančné inštitúcie na Slovensku už dnes nezmyselne platia na riešenie prípadných kríz v budúcnosti dva príspevky. Jeden ako bankový odvod, ktorý zvyšuje príjmy rozpočtu, druhý ako príspevok do Národného rezolučného fondu, ktorý vychádza z európskych pravidiel a je približne štyrikrát nižší ako bankový odvod.
Sadzba bankového odvodu v nezmenenej výške 0,2 % by podľa asociácie zostala najvyššia v krajinách eurozóny. SBA tiež uviedla, že po zohľadnení tohto odvodu je bankový sektor najviac zaťaženým sektorom hospodárstva na Slovensku. Jeho efektívna daňová sadzba dosahuje takmer 34 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy