Aktivita v britskom stavebnom sektore v júni nečakane prudko klesla

Aktivita v britskom stavebnom sektore v júni nečakane prudko klesla, viac ako ekonómovia odhadovali, a dosiahla najnižšiu úroveň za sedem rokov. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti Markit. Informovali o tom agentúry Bloomberg a RTTNews.
Podľa Bloomberg sa na výsledkoch ankety odrazilo referendum o členstve Británie v Európskej únii (EÚ). Voliči v Spojenom kráľovstve totiž 23. júna hlasovali za jeho odchod z únie.
Prieskum ukázal, že index nákupných manažérov (PMI) z britského stavebného sektora, ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem v tomto odvetví, v júni klesol na 46 bodov z 51,2 bodu v máji. Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom očakávali, že sa júnový PMI zníži len na 50,7 bodu.
Júnová hodnota indexu sa tak prepadla pod zlomovú hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu. Výsledky prieskumu sú ďalším dôkazom, že brexit zasiahne britskú ekonomiku. Spoločnosť Markit oznámila, že prieskum sa konal v dňoch 13. až 29. júna, pričom 80 % odpovedí zozbierala ešte pred referendom.
Agentúra Reuters v tejto súvislosti uviedla, že niektoré zahraničné banky v Londýne už zmrazili hypotekárne úvery v Británii a viacerí zahraniční investori zase vycúvali z kúpy komerčných nehnuteľností.

Súvisiace články

Aktuálne správy