Británia bude hľadať v zahraničí vyjednávačov na obchodné dohody

Británia sa bude musieť poobzerať v zahraničí po expertoch, ktorých by si mohla najať, aby jej pomohli dosiahnuť nové obchodné dohody s krajinami v Európe aj mimo nej po výsledku referenda. Voliči v Spojenom kráľovstve totiž v júni rozhodli o jeho vystúpení z Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to dnes britský minister zahraničných vecí Philip Hammond. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Nemyslím si, že môžeme naverbovať ľudí len z Británie,“ povedal dnes Hammond v televízii BBC. Uviedol tiež, že vláda v Londýne môže nájsť Austrálčanov a Američanov, ktorí majú veľké skúsenosti z rokovaní na najvyššej úrovni, a naverbovať ich.
Dodal, že kabinet podniká aj ďalšie kroky a snaží sa znova prijať bývalých štátnych zamestnancov, ktorí majú skúsenosti s obchodnými rokovaniami. V súčasnosti totiž len pár z 55 britských zástupcov v obchodnom oddelení Európskej komisie má reálne skúsenosti s rokovaniami o obchodných dohodách.
Britániu pritom čaká náročná úloha. Po odchode z EÚ bude musieť rokovať o nových bilaterálnych dohodách s každým z členských štátov únie a tiež s viac ako 50 štátmi sveta, ktoré uzavreli obchodné dohody s EÚ ako celkom.
Fakt, že Európska komisia uzatvára obchodné dohody v mene členských štátov EÚ, totiž znamená, že Británia nemá vlastný tím obchodných vyjednávačov od svojho vstupu do európskeho bloku, ktorý bol predchodcom EÚ, v roku 1973.

Súvisiace články

Aktuálne správy