Akcia vyvoláva kontraakciu: Putin predlžuje odvetné sankcie proti Západu

, ČTK Foto: SITA/AP

Ruský prezident Vladimir Putin predĺžil platnosť odvetných obchodných sankcií proti západným krajinám až do konca budúceho roka. Príslušné nariadenie podľa agentúry TASS nadobudlo účinnosť hneď po podpise dokumentu prezidentom. Pred týždňom sa veľvyslanci členských krajín EÚ zhodli na predĺžení únijných sankcií voči Rusku o ďalší polrok.

Hospodárske opatrenia obmedzujúce predovšetkým ruský prístup na finančné trhy a zakazujúce export určitých typov výrobkov prijala Európska únia v roku 2014 v reakcii na ruský postup v ukrajinskej kríze, vrátane zabratia Krymu. Pre ich zrušenie požaduje, aby Moskva spolupracovala pri plnom presadení mierových dohôd z Minska, ktoré by mali prispieť k vyriešeniu krízy okolo ozbrojenej  revolty proruských separatistov na východe Ukrajiny podporovaných Ruskom.

Moskva reagovala v auguste 2014 vlastnými sankciami na dovoz najrôznejšieho spotrebiteľského tovaru, hlavne potravín, zo západných štátov. Zákaz sa týkal importu hovädzieho, bravčového a hydinového mäsa, rýb, ovocia a zeleniny, syrov, mlieka a väčšiny ďalších mliečnych výrobkov z USA, EÚ, Kanady, Austrálie a Nórska.

Sankcie sa podľa nariadenia podpísaného Putinom predlžujú na obdobie od tohtoročného 6. augusta do 31. decembra 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy