Po brexite možno očakávať v Británii aj zmeny v daňovom systéme

Podľa spoločnosti Deloitte môže mať brexit významný vplyv najmä na daň z pridanej hodnoty. Počas minimálne dvojročných vyjednávaní o vystúpení však budú stále platiť spoločné pravidlá Európskej únie.

Vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie bude zrejme znamenať aj zmeny v jej daňovom systéme. Zaujímať by to malo aj slovenské firmy obchodujúce so Spojeným kráľovstvom. Upozorňuje na to poradenská spoločnosť Deloitte, podľa ktorej je však málo pravdepodobné, že by Británia vytvorila úplne nový daňový systém. Budúce vlády však budú mať pri rozhodovaní o nastavení daňového systému voľnú ruku. Otázne je však aj to, v akej forme zostane po vystúpení Veľkej Británie z únie nastavená spolupráca medzi oboma stranami.

Podľa analýzy Deloitte môže mať brexit významný dopad najmä na daň z pridanej hodnoty. Výstupný proces Británie z únie by však mal trvať minimálne dva roky, počas ktorých budú naďalej platiť zákony Európskej únie a záväzky vyplývajúce z členstva v únii. „V tomto čase by sa pre slovenské firmy obchodujúce so Spojeným kráľovstvom nemalo z daňového hľadiska nič zmeniť,“ konštatuje partner Deloitte na oddelení daní Larry Human.

Zmeny zákona o dani z pridanej hodnoty budú podľa neho musieť v Británii po vystúpení z únie okrem iného zohľadniť skutočnosť, že obchodovanie s členskými krajinami Európskej únie už nebude na báze intra-komunitárnych dodaní a nadobudnutí a súvisiacich vykazovacích povinností, ale zmení sa na vývozy a dovozy. „Bude potrebné dôkladne skontrolovať a zaktualizovať daňové kódy a klientske údaje a upraviť aj postupy a nástroje používané v procese zostavovania daňového priznania. Táto zmena bude mať dosah aj na obchodovanie slovenských firiem, ktorých odberatelia alebo dodávatelia sídlia v Spojenom kráľovstve,“ tvrdí Human.

Na druhej strane zmeny v priamych daniach považuje partner Deloitte na rozdiel od iných oblastí za menej pravdepodobné. Tieto totiž nie sú, na rozdiel od nepriamych daní, výslovne upravované zmluvami Európskej únie. Vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie by tak nemalo mať z pohľadu priamych daní na slovenské firmy dopad.

Súvisiace články

Aktuálne správy