Nemecké spoločnosti výrazne investujú v Rusku a získavajú výhody

Nemecké spoločnosti znova investujú v Rusku vo veľkom štýle. Keďže v dôsledku sankcií nie je export možný, stredné a veľké podniky začali v Rusku budovať vlastné továrne. S odvolaním sa na štatistické údaje Bundesbanky o tom informoval týždenník Welt am Sonntag.

Kým ešte v roku 2014 sa nemeckí investori od Ruska odvrátili a sťahovali kapitál, kyvadlo medzičasom zamierilo opačným smerom. Priame investície nemeckých spoločností vlani vzrástli na 1,78 miliardy eur, čo zodpovedá rekordnej úrovni z rokov 2006 až 2008. Tento rok môže znamenať nový rekord. Bundesbank totiž odhaduje, že len v prvom kvartáli dosiahli priame investície 1,1 miliardy eur.

Investície prichádzajú z rôznych odvetví. Výrobca pôdohospodárskych strojov Claas investoval zhruba 120 miliónov eur do novej továrne v Krasnodare. Najväčšia nemecká mliekareň DMK zas pripravuje akvizíciu ruského konkurenta a výrobca prírodných liečiv Bionorica plánuje zhruba za 30 miliónov eur vybudovať továreň vo Voroneži.

K investičnej chuti prispieva aj slabý rubeľ a prísľub mimoriadnych výhod od ruskej vlády. Ak firma investuje v Rusku minimálne 750 miliónov rubľov (10,33 milióna eur), zaviaže sa k podnikaniu najmenej na 10 rokov a investuje do produkcie, ktorá sa v Rusku nenachádza, získa mimoriadne výhodnú zmluvu. Firmy sa tak budú môcť zúčastňovať na verejných súťažiach, získajú daňové výhody a postavením sa vyrovnajú domácim spoločnostiam.

Claas bol prvou zahraničnou firmou, ktorá takúto zmluvu podpísala, čím sa z nej stal domáci výrobca. Štát tak pri kúpe jeho strojov uhradí zákazníkovi štvrtinu kúpnej ceny. Podľa týždenníka celý rad ďalších nemeckých firiem pracuje na tom, aby mohli podpísať zmluvu ako Claas.

Súvisiace články

Aktuálne správy